Ořechové řezy miluje každý – a na svátky jsou jako stvořené.
Recept týdne: Vánoční ořechové řezy.
Svátky se mohou rychle stát hektickými, zvláště když je hodně hostů a vánočních večírků. Možná se vám stane, že ještě na Štědrý den budete muset stát v kuchyni, abyste upekli koláč na Boxing Day. Já jsem však našla dokonalé řešení.
Jednoduché ořechové rohy. Všichni je milují a krásně se skladují v pěkné formě na sušenky po několik dní, což je ideální pro příležitostné vaření. Jsou ořechové koutky obzvlášť slavnostní? Ne, ale protože se těsto po upečení vykrajuje do tvarů , můžete je zcela libovolně tvarovat do jakéhokoli tvaru. Moje oblíbené na svátky? Roztomilé vánoční stromečky! Díky tomu je i ten nejjednodušší recept skutečně vánoční.
Obyčejný ořechový roh, ozdobený a dozdobený čokoládovými a cukrovými hvězdičkami, bude dokonalým vánočním dezertem.
Ořechová zákoutí, kterým dáme krásný tvar a ozdobíme je čokoládovými a cukrovými hvězdičkami nebo perlami, se stanou vánočním pohoštěním. Ořechové řezy totiž vždy všem chutnají a ať vypadají jakkoli hezky, nikdo jim neodolá. Recept i zdobení jsou velmi jednoduché a dají se připravit během několika dní – ideální pro náročné svátky!
Netradiční vánoční pečení: Vánoční ořechové řezy
Suroviny na 2/3 plechu (já jich obvykle dělám dvakrát tolik)
Na těsto: 1:
- Na těsto: 225 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 100 g měkkého másla
Na náplň:
- 3 lžíce meruňkového džemu
- 150 g másla
- 150 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 lžíce vody
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 g nasekaných/nakrájených mandlí
- 100 g nasekaných/nasekaných lískových oříšků
Kromě toho:
- Asi 75 g hořkosladké polevy
- Cukrové perly na ozdobu, je-li to žádoucí.
Příprava: Ořechy nakrájejte na kousky a nakrájejte na plátky:
- Smíchejte všechny suroviny na těsto a uhněťte těsto. Na plechu vyloženém pečicím papírem ho rozválejte na tenko (asi 7 mm) tak, aby pokrylo 2/3 plechu. Těsto tence potřeme marmeládou.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů (horní/spodní ohřev).
- Na náplň rozpustíme v hrnci za stálého míchání máslo, cukr, vanilkový cukr a vodu.
- Mezitím rozmixujte mandle a lískové oříšky a přidejte je do směsi rozpuštěného cukru a másla. Dobře promíchejte a nechte mírně vychladnout. Poté je opatrně rozprostřete na těsto a džem.
- Pečeme v horké troubě asi 25 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a vykrajujte ve tvaru rybí kosti. Nejlépe je vystřihnout si šablonu z pečicího papíru, položit ji na rohy ořechu a opatrně nožem oříznout tak, aby odpovídala šabloně. Používám velmi plochou formu, abych mohla dát několik stromečků vedle sebe v řadě, vždy jeden pravou stranou nahoru a jeden obráceně.
- Rozehřejte polevu podle návodu a rohy ořechů pokryjte vzorem věnce. V případě potřeby ozdobíme cukrovými perlami.