Diabetici a lidé na redukční a ketogenní dietě hledají na internetu recepty na svačiny bez cukru. Sacharidům by se měli vyhýbat z různých důvodů – kvůli nemoci nebo touze udržet si zdravou postavu. Sladkosti bez cukru se sice v obchodě kupují obtížně, ale můžete si je vyrobit sami doma.
Svačina bez cukru
Existují arašídové pralinky bez gramu cukru? V obchodě je těžko koupíte, ale můžete si je vyrobit sami. Taková svačinka bez cukru je snem každého člověka na ketogenní dietě. Domácí pralinky mají vysoký obsah tuku (takže je stejně nemůžete jíst v nadbytku), ale obsahují jen stopové množství sacharidů. Zdrojem sladkosti je erytritol, polyol s nulovým glykemickým indexem a energetickou hodnotou 0,2-0,4 kcal na gram.
Svačina bez cukru – recept krok za krokem
Složení:
- 150 g kešu krému,
- 200 g blanšírovaných mandlí,
- 250 g nerafinovaného kokosového oleje,
- 3 lžíce hořkého kakaa,
- erythritol (podle chuti).
Jak na to:
Nádobu o rozměrech přibližně 15×20 cm vyložte potravinářskou fólií (tak, aby fólie přesahovala přes okraje).
Rozemelte mandle na prášek a erythritol na prášek. Rozpusťte kokosový olej. Nechte vychladnout.
Smíchejte 150 g kokosového oleje a kakao do hladka. Podle chuti oslaďte erythritolem. Polovinu směsi nalijte do nádoby a dejte do lednice asi na 2 hodiny.
Smíchejte polovinu másla s kešu máslem. Důkladně promíchejte. Přidejte mandlovou mouku a znovu rozmixujte dohladka. Oslaďte erythritolem.
Ořechovou směs přendejte do mísy a uhlaďte povrch. Navrch rozetřete zbytek kakaové hmoty (pokud stihla ztuhnout, mírně ji zkapalněte). Vložte na 3-4 hodiny do chladničky.
Vytažením fólie vyjměte ořechový blok z nádoby. Počkejte, až bude dostatečně teplý, aby se dal krájet. Nakrájejte ho na kostičky nožem nebo, pokud chcete, použijte vykrajovátko, kterým z bloku vykrájíte neobvyklé pralinky. Uchovávejte je v chladničce v uzavřené nádobě.