Tyto potraviny byste měli konzumovat každý den, abyste se chránili před demencí.

Klíčem k prevenci demence mohou být potraviny bohaté na flavonoidy, například bobulovité ovoce. Studie přináší překvapivé výsledky.

Potraviny bohaté na flavonoidy mohou být klíčem k prevenci demence. Výzkum přináší překvapivé výsledky. Prozradíme vám, které potraviny jsou obzvláště prospěšné.

Odhaduje se, že v České republice v současné době trpí demencí 1,8 milionu lidí. Příčiny tohoto neurodegenerativního onemocnění jsou složité. Kromě genetických vlivů má významný vliv osobní životní styl. Vědci také identifikovali pět hlavních rizikových faktorů pro vznik demence.

Ochrana před demencí: tyto potraviny bychom měli konzumovat každý den

Především uvědomělá strava může pomoci proti úpadku duševních schopností V této souvislosti se výzkumníci z Belfastu zaměřili na potraviny bohaté na flavonoidy. Flavonoidy jsou fytochemikálie, které se nacházejí v mnoha druzích zeleniny, ovoce a ořechů. Mimo jiné jsou zodpovědné za barvu plodů a chrání rostliny před škůdci.

Ve studii zveřejněné v časopise vědci zkoumali souvislost mezi výživou a demencí. Vycházeli přitom z údajů od přibližně 122 000 dospělých ve věku 40 až 70 let.

Analyzovali stravovací návyky účastníků a výskyt demence a zjistili souvislost. Zohledněna byla také předchozí onemocnění, jako jsou deprese nebo vysoký krevní tlak, a genetické riziko. Při analýze se vědci zaměřili na následující potraviny bohaté na flavonoidy:

  1. bobuloviny
  2. Jablka
  3. pomeranče
  4. hrozny
  5. grapefruity
  6. paprika
  7. Cibule
  8. Hořká čokoláda
  9. Čaj (zelený a černý)
  10. červené víno

Studie trvala něco málo přes devět let. Během této doby se u 882 účastníků objevila demence. Ukázalo se, že ti, kteří jedli potraviny bohaté na flavonoidy, byli fyzicky aktivnější než ostatní účastníci. Kromě toho měli tito účastníci také nižší index tělesné hmotnosti (BMI).

Jak vysoké je vaše riziko vzniku demence: Deset životních okolností přispívá ke vzniku tohoto onemocnění

Ze studie mohli vědci také vyvodit, že účastníci, kteří konzumovali nejvyšší množství flavonoidů, měli o 28 % nižší riziko vzniku demence než ti s nejnižším příjmem. Skupina s nejvyšším příjmem flavonoidů konzumovala v průměru šest dalších porcí potravin bohatých na flavonoidy denně.

Nejlepší ochranu před demencí poskytovaly tři potraviny

Výzkumníci zjistili, že tři z deseti potravin jsou obzvláště užitečné pro prevenci demence. Největší ochranu před neurodegenerativními onemocněními poskytují, pokud denně konzumujete alespoň dvě z nich.

  • Půl porce bobulovitých plodů
  • malá sklenička červeného vína
  • pět porcí čaje.

Konzumace těchto potravin snížila riziko vzniku demence o 38 % ve srovnání s lidmi, kteří tyto potraviny nekonzumovali. Odborníci tvrdí, že čaj a bobuloviny jsou dobré pro zdraví mozku. Účinky červeného vína jsou však smíšené. Světová zdravotnická organizace (WHO) obecně nedoporučuje konzumaci alkoholu kvůli zdravotním rizikům.

Pokud jde o čaj, je třeba mít na paměti ještě jednu věc: „Různé testy prokázaly, že mnoho čajů bylo kontaminováno škodlivými látkami – i když obvykle jen v malém množství,“ uvádí zdravotní pojišťovna. Doporučuje se tedy častěji měnit druhy čaje nebo ideálně rovnou přejít na čaje bio.

Strava bohatá na flavonoidy může mít i další výhody: je například spojována se sníženým rizikem kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny.

Podle podobných studií mají bobuloviny a další ovoce také silný ochranný účinek na mozek.

Tento článek obsahuje pouze obecné informace o příslušném zdravotním tématu, a není tedy určen k vlastní diagnostice, léčbě nebo užívání léků. V žádném případě nenahrazuje návštěvu lékaře. Naše redakce není oprávněna odpovídat na individuální zdravotní dotazy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *