Je to jeden z těch moučníků, na které se těžko zapomíná. I když už existuje mnoho nových, modernějších pochoutek, když se objeví na stole, nebojí se žádné konkurence. Každý si řekne o další
Metrowiec, wuzetka, plíseň, zebra…. Přestože je toto pečivo pevně spjato s dobou minulou, vzpomínáme na ně s citem. Často se objevovaly na rodinných setkáních. Naše babičky je měly vždy v repertoáru. A musím se přiznat, že jsem na babiččině receptu na metrový koláč nic nezměnila, funguje dobře i dnes.
Vydrží dlouho čerstvý
Světlý a tmavý dort na metrák se připravuje z másla. I když se může zdát, že je to levnější varianta, protože můžete použít máslo, pečení s rostlinným tukem je i dnes oblíbené. Mají mnoho výhod, především jsou lehčí a zůstávají déle čerstvé a nevysychají tak rychle. V případě metrového dortu se jemná konzistence kůrky dokonale kombinuje s krémem.
Pro další generace
Metrovka, nazývaná také metrový dort, je moučník, který kombinuje dva druhy těsta a pudink. Důležité je dodržet vhodný poměr světlé a tmavé kůrky a pudinku. Stejně jako u jiných moučníků.
nevyžaduje žádné výjimečné přísady. Těsto vyžaduje trochu práce a úsilí, ale je poměrně levné. Jeho chuť si podmaní chutě dalších generací.
Metrovec podle babiččina receptu
Ingredience:
Dort:
- Potřebujeme: 6 vajec,
- 1 hrnek cukru,
- půl hrnku vody,
- půl šálku másla,
- 2,5 hrnku mouky + 2 polévkové lžíce,
- 1 vanilkový cukr,
- 2 lžičky kvásku,
- 2 lžíce kakaa.
Krém:
- Smetana: 1 balíček másla,
- půl litru mléka,
- půl hrnku cukru,
- 2 lžíce pšeničné mouky,
- 2 lžíce bramborové mouky,
- vanilkové máslo podle chuti, nepovinné.
Způsob přípravy:
- Nejprve si připravíme těsto. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané hmoty. Poté přidáme olej, studenou vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva.
- Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Do jedné z nich přidáme kakao a do druhé přidáme další 2 lžíce mouky.
- Připravíme si dva stejné plechy o rozměrech 10×40 cm, vyložíme je alobalem a nalijeme na ně připravené těsto.
- Pečeme při 180 °C asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde suchá.
- Jakmile je koláč upečený a vychladlý, odkrojte vrcholky a špičky a zbylé kousky si vyhraďte na posypání.
- Nyní připravte pudinkovou hmotu. Odlijte půl litru mléka a zbylé mléko svařte s cukrem. V samostatné misce smíchejte obě mouky se zbývajícím mlékem a poté je vlijte do vroucího mléka.
- Uvařte pudink a nechte ho vychladnout.
- V samostatné míse vyšlehejte měkké máslo do pěny, přidejte vychladlý pudink a několik kapek vanilkového oleje. Hotový krém střídavě natřeme na světlé a tmavé pláty dortu a slepíme je k sobě.
- Měly by vám vzniknout dvě stejné vrstvy těsta o tloušťce asi 50 cm. Povrch a boky potřete krémem a nakonec posypte drobenkou.
- Vložte dort do lednice a nechte ho několik hodin odležet, aby se všechny chutě dokonale propojily.