Slavný dort je opět v módě. Nejlépe chutná podle starého babiččina receptu.

Je to jeden z těch moučníků, na které se těžko zapomíná. I když už existuje mnoho nových, modernějších pochoutek, když se objeví na stole, nebojí se žádné konkurence. Každý si řekne o další

Metrowiec, wuzetka, plíseň, zebra…. Přestože je toto pečivo pevně spjato s dobou minulou, vzpomínáme na ně s citem. Často se objevovaly na rodinných setkáních. Naše babičky je měly vždy v repertoáru. A musím se přiznat, že jsem na babiččině receptu na metrový koláč nic nezměnila, funguje dobře i dnes.

Vydrží dlouho čerstvý

Světlý a tmavý dort na metrák se připravuje z másla. I když se může zdát, že je to levnější varianta, protože můžete použít máslo, pečení s rostlinným tukem je i dnes oblíbené. Mají mnoho výhod, především jsou lehčí a zůstávají déle čerstvé a nevysychají tak rychle. V případě metrového dortu se jemná konzistence kůrky dokonale kombinuje s krémem.

Pro další generace

Metrovka, nazývaná také metrový dort, je moučník, který kombinuje dva druhy těsta a pudink. Důležité je dodržet vhodný poměr světlé a tmavé kůrky a pudinku. Stejně jako u jiných moučníků.

nevyžaduje žádné výjimečné přísady. Těsto vyžaduje trochu práce a úsilí, ale je poměrně levné. Jeho chuť si podmaní chutě dalších generací.

Metrovec podle babiččina receptu

Ingredience: 

Dort: 

  • Potřebujeme: 6 vajec,
  • 1 hrnek cukru,
  • půl hrnku vody,
  • půl šálku másla,
  • 2,5 hrnku mouky + 2 polévkové lžíce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 lžičky kvásku,
  • 2 lžíce kakaa.

Krém:

  • Smetana: 1 balíček másla,
  • půl litru mléka,
  • půl hrnku cukru,
  • 2 lžíce pšeničné mouky,
  • 2 lžíce bramborové mouky,
  • vanilkové máslo podle chuti, nepovinné.

Způsob přípravy:

  1. Nejprve si připravíme těsto. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané hmoty. Poté přidáme olej, studenou vodu a mouku prosátou s práškem do pečiva.
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Do jedné z nich přidáme kakao a do druhé přidáme další 2 lžíce mouky.
  3. Připravíme si dva stejné plechy o rozměrech 10×40 cm, vyložíme je alobalem a nalijeme na ně připravené těsto.
  4. Pečeme při 180 °C asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde suchá.
  5. Jakmile je koláč upečený a vychladlý, odkrojte vrcholky a špičky a zbylé kousky si vyhraďte na posypání.
  6. Nyní připravte pudinkovou hmotu. Odlijte půl litru mléka a zbylé mléko svařte s cukrem. V samostatné misce smíchejte obě mouky se zbývajícím mlékem a poté je vlijte do vroucího mléka.
  7. Uvařte pudink a nechte ho vychladnout.
  8. V samostatné míse vyšlehejte měkké máslo do pěny, přidejte vychladlý pudink a několik kapek vanilkového oleje. Hotový krém střídavě natřeme na světlé a tmavé pláty dortu a slepíme je k sobě.
  9. Měly by vám vzniknout dvě stejné vrstvy těsta o tloušťce asi 50 cm. Povrch a boky potřete krémem a nakonec posypte drobenkou.
  10. Vložte dort do lednice a nechte ho několik hodin odležet, aby se všechny chutě dokonale propojily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *