Nejoblíbenějším vánočním pečivem jsou makové rohlíčky, perníčky a koláčky. Jsou to výborné, ale také těžké koláče, které ve velkém množství nikdo nesní. Nadýchané cukroví, lehké jako obláček, vaše hosty určitě překvapí. Tradicí se stane, když do směsi na koláče přidáte trochu máku. Pihovatý koláč se skvěle kombinuje s karpatským krémem.
Mák se objevuje v mnoha vánočních pokrmech, což je odkaz na kulinářské zvyky našich předků. V minulosti se mák pěstoval na každém statku. Do makového mléka se namáčel kousek látky a dával se neklidnému dítěti před spaním. Jeho semena symbolizovala hojnost a měla zajistit dobrou úrodu v příštím roce.
Jsou maková semínka užitečná?
Mák je nejen chutný, ale také plný živin. Jsou bohaté na vápník a hořčík a podporují zdraví kostí a nervového systému. Obsahují také omega-6 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce. Antioxidanty obsažené v máku pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály.
Jak připravit mák na sušenky?
Na pečení budete potřebovat půl šálku nadrceného máku. Zrna namočte do teplého mléka, aby změkla. Nechte je alespoň 30 minut odstát, aby se tekutina dobře vstřebala. Po namočení máku přebytečné mléko sceďte. V této formě přidaný do sušenkové směsi dodá hotovému koláči vlhkost a křehkost.
Recept na makový piškot s karpatským krémem
Pokud chcete přidat ovoce, dejte na první nebo druhou vrstvu krému nakrájené broskve z konzervy. Dejte pozor, abyste do makového piškotu nepřidali žloutky, ale můžete přidat špetku mleté kurkumy.
Ingredience na makový piškot:
- půl hrnku rozdrceného máku,
- půl šálku teplého mléka,
- 5 bílků z velkých vajec,
- 5 lžic jemného cukru,
- špetka soli,
- 2 lžíce bramborové mouky,
- 5 lžic pšeničné mouky,
- 2 lžičky kvásku.
Provedení:
- Mák namočíme do teplého mléka.
- Oba druhy mouky smícháme společně s práškem do pečiva.
- Bílky ušleháme do tuhé pěny, smícháme s cukrem a špetkou soli.
- Do vyšlehané pěny přidáme namočený mák a připravenou mouku. Směs jemně promíchejte cukrářskou stěrkou.
- Směs nalijte do dortové formy o průměru 20 cm vyložené pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme 30 minut, dokud se tzv. nelepí nasucho.
- Vyjměte koláč a nechte ho vychladnout na mřížce. Poté jej velkým plochým nožem rozkrojte na 3 stejné vrstvy.
- Každou z nich namočíme do punče z teplé vody smíchané s citronovou šťávou.
- Vrchní část pokryjeme karpatským krémem. Necháme si malé množství krému na potření.
Celý krém můžete také nalít na makový piškot najednou, čímž vytvoříte tzv. topping.
Jak připravit karpatský krém?
Karpatský krém bude skvělým doplňkem makového piškotu. K jeho přípravě budete potřebovat:
- Potřebujete: 1 litr mléka,
- 3/4 hrnku cukru,
- 2 balení vanilkového pudinku bez cukru,
- 200 g másla pokojové teploty.
Provedení:
- V hrnci svařte půl litru mléka s cukrem.
- Ve zbývajícím mléce rozpustíme pudink.
- Pudink vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání mícháme, dokud nezhoustne.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Máslo ušlehejte do pěny. Postupně za stálého míchání přidávejte vychladlý pudink, dokud nevznikne hladká hmota.