Ukrojím dva tenké plátky a dám si je do kávy. Cítím se dobře, mám spoustu energie a menší chuť k jídlu.

Ráno piju kávu už léta, ale tato verze je na trhu teprve několik měsíců. Ukrojím dva tenké plátky, dám je do šálku a dějí se zázraky. Cítím se opravdu dobře, mám více energie a menší chuť k jídlu. Nečekala jsem, že tak malá změna bude mít tak působivý výsledek.

Kávu si obvykle zpestřujeme přidáním mléka, cukru nebo sladkých sirupů. Ty jsou obvykle ochucené a umožňují nám potlačit přirozenou chuť nápoje, což mnoha lidem nemusí vyhovovat. Kombinace kávy a zázvoru je více než jen chuť.

Káva se zázvorem – proč byste ji měli pít?

Zázvor, stejně jako ostatní přísady do kávy, dodá horkému nápoji jedinečnou chuť. Obohatí přirozenou chuť kávových zrn, čímž se stane ostřejší a pikantnější. Skvěle se hodí do podzimně-zimního klimatu a příjemně vás zahřeje zevnitř.

Kávu se zázvorem se vyplatí pít i kvůli jejím zdraví prospěšným vlastnostem. Kousky aromatického kořene dodají celku protizánětlivý a antibakteriální účinek a ochrání tělo před vznikem nachlazení. Také povzbudí metabolismus a potlačí nadměrnou chuť k jídlu, což vede ke snadnějšímu hubnutí.

Jaké jsou vlastnosti kořene zázvoru?

Kořen zázvoru je dobrým zdrojem draslíku, sodíku, hořčíku, vápníku a zinku. Z vitaminů obsahuje především vitamin B3, tedy niacin, B2 a B6. Je také slušnou dávkou antioxidantů, zejména polyfenolů, jako je gingerol, shogaol, zingeron .

Díky tomu má zázvor silné protizánětlivé, antivirové a antibakteriální účinky . Přípravky s rostlinou pomohou při léčbě infekcí a urychlí rekonvalescenci. Kromě toho posílí imunitu organismu a zabrání dalším onemocněním.

Kořen zázvoru má vlastnosti snižující hladinu cukru v krvi. Sníží množství glukózy vstřebané s potravou a zvýší citlivost na inzulín. To znamená, že sníží riziko vzniku cukrovky a zmírní její příznaky.

Regulovaná koncentrace cukru navíc díky zázvoru potlačuje chuť k jídlu a náhlé záchvaty hladu. To pomůže kontrolovat mlsání mezi jídly. Kořen urychlí spalování kalorií, což usnadní ztrátu nadváhy.

Užívání zázvoru může pomoci snížit hladinu cholesterolu. Bude působit jako protisrážlivý prostředek, bude pečovat o srdce a celý oběhový systém . Pravidelné pití nálevů s přidanými kořeny ochrání tělo před aterosklerózou, hypertenzí a srdečním selháním.

Jak připravit kávu s kořenem zázvoru?

Příprava kávy s kořenem zázvoru je velmi jednoduchá, takže si ji doma může připravit každý. Do čerstvého nálevu stačí přidat dva tenké plátky čerstvého zázvoru nebo 1/2 až 1 čajovou lžičku nasekané rostliny. Čím více koření přidáme, tím intenzivnější bude jeho chuť. Nejlépe se pije ihned po uvaření, dokud je ještě teplý, ale může se podávat i studený.

Do kávy se zázvorem můžete přidat med, abyste ji osladili. Vhodná je také špetka skořice a kardamonu, které ještě více zvýrazní kořeněnou chuť a přinesou ještě více zdraví prospěšných látek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *