Maso často podáváme nejen k večeři. Oblíbené hovězí, kuřecí nebo vepřové maso se však vyplatí nahradit jiným. Jedná se o téměř zapomenutý, ale velmi chutný a zdravý pokrm.
Vyzkoušejte kozí maso
Mnoho lidí si nedokáže představit večeři bez masa . Vepřové kotlety, karbanátky a kuřecí maso patří mezi oblíbené pokrmy . Maso pečeme, zapékáme i dusíme. Obvykle volíme hovězí, kuřecí a vepřové maso. Málokdy volíme maso kozí, což je škoda, protože jde o nesmírně hodnotné maso.
Kozy byly jedním z prvních domestikovaných zvířat. Člověka provázejí již od roku 8000 př. n. l. . Ještě ve 20. století byly v naší zemi oblíbeným hospodářským zvířetem. V 21. století však obliba koz poklesla. Nyní se kozí maso již téměř nekonzumuje.
Chutné a hodnotné kozí maso
Kozí maso je oblíbené zejména v Turecku, Řecku, Iráku a Íránu. Toto maso mají rádi také Francouzi a Italové. Ve srovnání s vepřovým a hovězím masem má kozí maso nižší obsah tuku. Obsahuje železo, zinek, draslík, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy skupiny B.
Konzumace kozího masa má pozitivní vliv na činnost srdce a snižuje hladinu tzv. špatného cholesterolu. Toto maso by si měli vybírat i lidé držící dietu. Ve 100 g obsahuje pouze 109 kalorií. Jak připravit kozí maso? Tento druh masa nám dává mnoho kulinářských možností.
Kozí maso na našem stole
Kozí stehna a plecka se skvěle hodí k pečení. Můžete je také připravit na grilu. Kozí maso se hodí na guláš a řízky. K tomuto chutnému a libovému masu se hodí mnoho koření. Kozí maso můžete ochutit pískavicí, kmínem a kurkumou.
Toto zdravé maso bude chutnat také s chilli papričkami a koriandrem. Kozí maso bude chutnat také s cibulí, lilkem a paprikou . Pojďme si ho tedy uvařit k večeři. Bude to chutné a prospěšné pro naše zdraví.