Krémový a pikantní koktejl na svátky. Nezůstanete jen u kompotu ze sušených bylinek.

Sametový a krémový, s výraznou kokosovou chutí a kořeněným aroma – pokud chcete mít karibskou atmosféru, připravte si tento sváteční koktejl z Portorika. Recept na coquito není vůbec složitý.

Stejně jako u většiny slavných koktejlů je historie coquita nejasná. Pravděpodobně byl inspirován vaječným koňakem, nápojem na bázi rumu, mléka, cukru a rozšlehaných vajec, který je velmi oblíbený v obou Amerikách, zejména v USA, a poněkud se vaječnému koňaku podobá.

V portorické verzi zmizela vejce a objevily se kokosové produkty: mléko a smetana a často také koření, jako je skořice, hřebíček a muškátový oříšek.

Koktejl si můžete vychutnat v mnoha restauracích a barech na karibském ostrově, ale nejoblíbenější je domácí coquito. Téměř každá rodina má svůj vlastní recept na tento nápoj, který se často dědí z generace na generaci. V portorických domácnostech se koktejl, který se podává ve sklenici s vodkou, obvykle pije během 45denního svátečního období, které začíná na Den díkůvzdání a končí v polovině ledna oslavou Fiestas de la Calle San Sebastián.

Dnes je coquito známé po celém světě, mimo jiné: díky celebritám. Jimmy Fallon se ukázal jako velký fanoušek tohoto portorického nápoje. Americká televizní hvězda se o koktejlu opakovaně zmínila ve svém stěžejním pořadu.

A láhev rumu..

Složení coquita se může měnit, ale jedno zůstává nutností. Je to samozřejmě rum, který se nejlépe vyrábí na ostrově Portoriko, kde má destilace nápoje velmi dlouhou tradici.

Rum je spojován především s Karibikem, i když jeho kořeny sahají nejspíše na Dálný východ, odkud pochází cukrová třtina. Blahodárné účinky zkvašené šťávy z této rostliny pravděpodobně poprvé objevili obyvatelé Indického poloostrova, ačkoli tento nápoj měl s dnešním nápojem jen málo společného – nebyl destilovaný, a proto měl nízkou sílu.

Skutečná historie rumu se začala psát s výpravami Kryštofa Kolumba, který s sebou mimo jiné vezl sazenice cukrové třtiny. Brzy se ukázalo, že na Haiti, v Dominikánské republice a Portoriku jsou pro její pěstování vynikající podmínky. Rostlina se rychle rozšířila po celém Karibiku a v 17. století byl produkt kvašení třtinové melasy, nazývaný rum, poprvé destilován na Barbadosu.

Nápoj, který původně konzumovali především otroci pracující na plantážích cukrové třtiny, si později oblíbili námořníci, včetně mnoha pirátů a korzárů. Jeden z nejslavnějších, kapitán Henry Morgan, se na stará kolena usadil na Jamajce a založil vlastní plantáž, kde vyráběl rum. Kapitán Morgan je dodnes ceněn mezi znalci dobrých lihovin.

Nejlepší rum se stále vyrábí v Karibiku. Moderní alkohol se stále vyrábí z fermentované cukrové třtiny, šťávy nebo melasy. Podle evropských norem musí rum, aby si zasloužil své jméno, obsahovat nejméně 37,5 procenta alkoholu, Američané považují za minimum 40 procent.

Existuje několik hlavních druhů tohoto nápoje. Bílý má jemnou chuť a je velmi sladký, zlatý poskytuje intenzivnější chuť a tmavý je nejvíce „výrazný“. Za nejušlechtilejší je považován stařený rum, který zraje několik let v sudech.

Coquito – recept

Připravit tradiční verzi portorického koktejlu není nijak složité. Do nádoby mixéru přidejte: bílý rum (půl šálku), kondenzované mléko s cukrem (plechovka ), kvalitní kokosové mléko bez zbytečných konzervantů a zahušťovadel (plechovka), kokosový krém nebo smetanu (plechovka), vanilkový extrakt (půl lžičky.). ), mletá skořice (lžička) a špetka muškátového oříšku. Mícháme při vysokých otáčkách 1-2 minuty, dokud není hladká a sametová.

Koktejl přelijte do velké skleněné láhve a dejte do lednice alespoň na hodinu.

Koktejl podávejte v malých skleničkách a před podáváním ho ozdobte skořicí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *