Období adventu je bohaté na lákavé pochoutky: mnohé jsou plné tuku a cukru. Pokud si dopřejete několik zdravých pokrmů, můžete si svátky přesto užít.
Období adventu láká na nejrůznější pochoutky, od sladkostí přes svařené víno až po babiččiny domácí sušenky. Mnoho tradičních receptů však obsahuje velké množství tuku a cukru. Ti, kteří hodují bez zábran, často zažívají po Vánocích nepříjemné překvapení na váze . Naštěstí existuje spousta zdravých alternativ vánoční klasiky. Chcete-li například upéct zdravé cukroví a vyhnout se zbytečným kaloriím, stačí nahradit několik ingrediencí.
Vánoce bez přibírání na váze: tady je návod, jak ušetřit zbytečné kalorie.
Většina vánočního cukroví vyžaduje méně nezdravých a kalorických ingrediencí, než si myslíte. Nahrazení těchto ingrediencí je prvním krokem ke zdravému požitku. Alternativní sladidla, jako je například cukr z kokosových květů nebo erytritol, jsou lepší volbou než běžný cukr. Máslo lze nahradit nízkotučným margarínem. Důležité je však správné množství, aby se příliš nezměnila chuť.
Pokud nechcete používat náhradní suroviny, ale přesto chcete snížit obsah cukru, můžete jednoduše vyřadit asi 20 procent cukru při pečení. Tímto způsobem lze vyřadit část cukru téměř ze všech receptů, aniž by se výrazně změnila konzistence nebo chuť. Druh mouky také určuje, jak zdravé sušenky budou. Nejlepší alternativou bílé mouky je proto celozrnná mouka. Aby však těsto nebylo příliš suché, je třeba přidat trochu více tekutiny.
Nejenže lze vánoční sušenky připravit zdravěji, ale můžete také ušetřit zbytečné kalorie v klasických pokrmech, jako je pečeně a další masové pokrmy. Při přípravě vánoční pečeně má na obsah kalorií v pokrmu velký vliv způsob přípravy. Místo smažení masa na velkém množství tuku byste měli střídmě používat máslo a rostlinný olej.
Šest tipů: Pokud se budete stravovat uvědoměle a cvičit, můžete svátky přečkat, aniž byste nabrali kila navíc.
Pokud se budete během vánočního období stravovat vědomě a zdravě, nebudete muset neustále počítat kalorie. S těmito tipy zvládnete svátky bez tlaku a výčitek svědomí:
- Během vánočního období byste také měli pravidelně jíst ovoce a zeleninu. Tyto zdravé potraviny mají nejen vysoký obsah vitamínů a vlákniny, ale jsou také vydatné.
- Pokud budete během svátků hodně chodit pěšky a udržovat si pohyb, většinou se nebudete muset obávat o své zažívání ani o přibývající kila navíc.
- Mezi jednotlivými jídly byste si měli dopřát dostatek času a vyhnout se zbytečnému svačení. Jezte vědomě, když máte hlad, ne jen proto, že máte chuť.
- Nezapomínejte pít dostatek vody! Voda je důležitá nejen pro udržení vašeho metabolismu. Pití dostatečného množství tekutin také zabraňuje přejídání.
- Pivo, víno a punč byste měli konzumovat pouze s mírou. Šnaps po opékání? Pravděpodobně ne. To proto, že alkohol trávení spíše brzdí, než aby ho podporoval. Alkoholické nápoje jsou také vysoce kalorické.
- Během jídla nespěchejte a dělejte si přestávky. Protože se žaludek naplní až po 20 minutách, často se přejídáme.
Nicméně už samotné pomyšlení na kalorie v každém soustu může být stresující, a vánoční období je často dost stresující. Navzdory všem radám a pokynům by Vánoce měly sloužit i k vědomému požitku. Pokud si budete užívat s mírou a rozmazlovat se chutným jídlem, uděláte něco dobrého i pro svou psychiku.