Rychlý vánoční pudink, nulové vaření, nulové těsto, odložme troubu, která ovlivňuje skóre.

Vracíme se k povídání o vánočních dezertech, a zejména o lahodných polévkách, jejichž absence na českých stolech je zcela nemožná.

Nedávno jsme měli příležitost povídat si o mnoha a mnoha dezertech, které jsou součástí české kulinářské tradice a které zdobí vánoční svátky.

Na základě této motivace se tedy zapojení něčeho dobrého a chutného, jako je vánoční polévka, nyní jeví jako nezbytné. Ne náhodou doporučuji hned vyzkoušet tento recept, který budete mít hotový za pár minut.

Recept na mazaný vánoční špalíček: hotový během chvilky.

No ano, jak jsme si již vysvětlili, během vánočních svátků budeme mít možnost pochutnat si na spoustě cukroví, které bude zdobit náš stůl. Na základě této motivace vám tedy doporučuji vyzkoušet tento špalek, který je jedním z typických tradičních moučníků. Díky tomuto receptu ho budete moci připravit během několika málo minut. K našemu receptu budeme potřebovat pouze následující suroviny:

120 g mouky,

150 g cukru,

4 vejce,

40 g hořkého kakaa,

půl balíčku kvásku.

Na krém:

Smetana: 300 ml již oslazené šlehačky,

300 g mascarpone,

50 ml mléka,

150 g nasekaného nugátu.

Mazaný vánoční špalek

U naší polínkové lázně se můžete docela spolehnout na sklenici vody a půl sklenice rumu. Pokud se však tento dezert bude líbit hlavně dětem, doporučuji se alkoholu vyhnout a použít jen vodu, případně přidat lžíci cukru.

Zde je návod na přípravu dokonalého vánočního polena.

Přípravu vánočního polena začneme tím, že vezmeme vejce a dáme je do mísy. Šlehejte je elektrickým šlehačem a postupně přidávejte cukr , dokud nezískáte zpěněnou směs, která zdvojnásobí svůj objem. Poté po částech přidáváme mouku a prosíváme ji přes síto, aby se v ní netvořily hrudky. Totéž proveďte s hořkým kakaovým práškem a práškem do pečiva.

Směs přelijte do formy na pečení, nejlépe čtvercové, předem vyložené pečicím papírem nebo vymazané olejem a vysypané moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 15 minut na větraném režimu.

Mezitím velkým nožem nakrájejte nugát. Poté připravíme krémovou náplň: do mísy dáme již oslazenou tekutou smetanu a mascarpone. Pomocí elektrického šlehače šleháme suroviny, dokud nezískáme napěněný a hustý krém, který obohatíme o předem nakrájený nugát.

Když je piškot hotový, odstraníme okraje a položíme ho na plát potravinové fólie. Pokračujeme sirupem na bázi vody a rumu (nebo vody a cukru), povrch potřeme naším předem připraveným krémem a celý ho na sebe navineme, přičemž použijeme potravinovou fólii jako cukroví. Špalek by měl v lednici ležet alespoň dvě hodiny.

Po uplynutí potřebné doby si vezmeme rohlík a nakrájíme ho, jako bychom dělali klasický svatý kopeček. Na závěr přidáme trochu moučkového cukru a podle potřeby červené bobule. Vrátíme ji zpět do lednice, ale vyndáme ji alespoň 20 minut před podáváním.

Tento recept na vánoční polentu je rychlý a snadný, je ideální k tomu, abyste překvapili své hosty a naplno si užili vánoční svátky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *