Vysoký příjem cukru může být pro tělo škodlivý. Konzumace zdravých potravin však může pomoci zmírnit negativní účinky.
Cukroví, štoly, pražené mandle – zejména v období Vánoc je každý kout plný lahodných sladkostí, kterým je obvykle těžké odolat. Může se stát, že jste sladkostí snědli příliš mnoho. Vysoký příjem cukru však může být pro vaše tělo škodlivý a může mít vliv i na vaši fyzickou pohodu. Pokud jste snědli příliš mnoho sladkostí, mohou některé potraviny pomoci vašemu tělu vzpamatovat se z cukrového šoku a zároveň vám opět zlepšit náladu.
Přejedli jste se? Čtyři produkty pomáhají tělu po nadměrné konzumaci cukru
Cukrové bomby se mohou v těle projevit negativními účinky prostřednictvím různých příznaků. Mezi typické nepříjemné účinky patří bolesti žaludku, žaludeční problémy, bolesti hlavy a únava. Příliš mnoho cukru navíc může způsobit ještě větší hlad. Vaše tělo se pak opět dožaduje jednoduchých sacharidů a často vzniká začarovaný kruh. Pomocí bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, které stabilizují hladinu cukru v krvi, jej však lze přerušit. Tyto tři složky zpomalují rychlost vstupu živin do krevního oběhu a zároveň aktivují hormony uspokojující chuť k jídlu. Následující potraviny mohou být užitečné po konzumaci nadměrného množství cukru:
- Zelenina bohatá na bílkoviny a zdroje výživných tuků (např. dýňová semínka, čočka, avokádo, cizrna, rostlinné proteinové prášky, konopná semínka).
- Hodně vody a vlákniny: tato kombinace pomáhá propláchnout trávicí systém a zmírnit typický nepříjemný pocit nadýmání a plnosti. Voda a vláknina vás navíc zasytí na delší dobu, čímž se vyhnete chutím na jídlo. Nejlepší je začít den konzumací sacharidů bohatých na vlákninu, například celozrnných výrobků, a vypít každý den alespoň jeden a půl až dva litry vody nebo neslazeného čaje. Bude trvat asi týden, než se váš trávicí systém na tuto zdravou kombinaci znovu přizpůsobí a chutě na sladké se stanou minulostí.
- Protizánětlivé potraviny (např. brukvovitá zelenina, jako je květák, listová a růžičková kapusta, koření, jako je zázvor a kurkuma, semínka bohatá na omega-3, jako je konopí a lněné semínko, nebo protizánětlivé bobuloviny ): příliš mnoho cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi. hladinu. To zase podporuje záněty v těle a vy v důsledku toho pociťujete nepohodlí. Protizánětlivé potraviny mohou pomoci toto poškození snížit.
- Zelená hořká zelenina. Nevolnost se může objevit také v případě, že zneužíváte cukr. V takovém případě může být řešením zelená hořká zelenina. Připravte si například koktejl z půl šálku petržele, několika stonků celeru, trochu okurky a plátku zázvoru a čerstvě vymačkané citronové šťávy, abyste se vypořádali s nepříjemnými pocity v oblasti žaludku.