Moje babička ho vždycky dělá na Vánoce. Je to oblíbený rodinný pokrm

Na štědrovečerním stole nesmí chybět tradiční jídla. Každá domácnost má však tradici, která se trochu odchyluje od normy. Moje babička dává každý rok na stůl vynikající krupicovou kaši s omáčkou. Je to jídlo, na které se všichni těší víc než na knedlíky.

Manová kaše je spojována především s dětskou pochoutkou podávanou s malinovou nebo višňovou šťávou. Dobře by se hodila i ve slané verzi. Na Štědrý den se ji vyplatí podávat s lahodnou houbovou omáčkou. Je vynikající náhradou klasických kroket, knedlíků .

Zdravá krupicová kaše

Krupice, známá také jako semolina, je v české kuchyni oblíbenou surovinou již po generace. Je lehce stravitelná, takže je vhodná i pro lidi s citlivým trávicím systémem. Krupice obsahuje vitaminy skupiny B (B1, B2, B3) a minerální látky, jako je zinek, fosfor, měď a železo, a také vitamin E, který je známý svými oxidačními vlastnostmi.

Krupice je také zdrojem argininu, aminokyseliny, která hraje klíčovou roli při syntéze oxidu dusnatého, jenž má příznivý vliv na léčbu a prevenci mnoha onemocnění. Pravidelná konzumace krupice přispívá ke zlepšení zdravotního stavu při onemocněních, jako je cukrovka, ateroskleróza nebo hypertenze, tím, že snižuje koncentraci triglyceridů v těle.

Krupicová kaše s houbovou omáčkou

K tomuto pokrmu lze krupici podávat na různé způsoby. Lze ji uvařit do zhoustnutí a po vychladnutí nakrájet na kostičky nebo z ní připravit chutné knedlíky. Můžete ji také uvařit jako jakoukoli jinou krupici podle návodu na obalu.

Ke krupicové kaši můžete podávat omáčku z lesních hub nebo žampionů. V druhém případě se mladší domácnosti nechají zlákat – lesní houby lze použít od 12 let.Moje babička ho vždycky dělá na Vánoce. Je to oblíbený rodinný pokrm

Ingredience: houby z hlívy, houbový salát, houbový salát, houbový salát, houbový salát, houbový salát, houbový salát:

Obilné knedlíky

  • 500 ml mléka,
  • 60 g másla,
  • 200 g krupice,
  • 2 vejce,
  • špetka soli,
  • špetka muškátového oříšku.

Houbová omáčka

  • 20 g sušených hub (např. osenice, podběl).
  • 1 cibule.
  • 2 stroužky česneku.
  • 200 ml 30 % smetany,
  • 2 lžíce másla,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • bobkový list,
  • nové koření,
  • lžička pšeničné mouky na zahuštění.

Způsob přípravy:

  1. Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme asi 30 minut stát, dokud nezměknou. Poté je scedíme a vodu z namáčení si ponecháme.
  2. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  3. Přidáme okapané a nakrájené sušené houby. Smažte několik minut, dokud se neodpaří přebytečná voda.
  4. Přilijte vodu, ve které byly houby namočeny, a smetanu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a několik minut povařte, dokud omáčka nezhoustne.
  5. Pokud chcete mít omáčku hustší, rozpusťte pšeničnou mouku v troše studené vody a přidejte ji do omáčky. Vše důkladně promíchejte.
  6. Přidejte bobkový list, nové koření, sůl a pepř podle chuti. Chvíli povařte, aby se koření uvolnilo.
  7. Mléko se špetkou soli a máslem svaříme.
  8. Přidejte krupici a vařte, dokud se z ní nestane hustá hmota, která se nelepí na nádobí ani lžíci.
  9. Přendáme do mísy, přidáme vejce, muškátový oříšek a důkladně promícháme.
  10. Lžící tvoříme malé knedlíčky a házíme je do vroucí vody. Vaříme je 3-4 minuty poté, co vyplavou na hladinu.

Hotovou houbovou omáčkou přelijte krupicové knedlíčky nebo uvařenou krupici. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *