Vánoční plněné zelí lze připravit i ve vegetariánské verzi, kdy masovou náplň nahradíme pohankou a sušenými houbami. Podle mé rodiny jsou ještě lepší než ty tradiční, takže je vařím nejen při zvláštních příležitostech. Čím plněné zelí připravit na Štědrý den?
Plněné zelí je oblíbeným druhým jídlem mnoha Čechů. V podstatě se jedná o pytlíky s nádivkou zabalené do zelí, které se nejčastěji podávají s rajskou omáčkou. Během prosincových svátků zavítají i do našich domácností. Tehdy však volíme postní verzi a tradiční nádivku nahrazujeme stejně vydatnou a chutnou alternativou.
Jaké kroupy by se měly použít na plněné zelí „na Štědrý den“? Můžeme je vařit po celý rok, nejen o svátcích.
Plněné zelí „Štědrý den“ je variantou oblíbeného pokrmu na bázi lesních hub a krup. Pokrm je chutný a lehký, ale vydatný. Používám jak sušené podběráky, tak čerstvé houby, a co se týče obilovin, volím pohanku, protože podtrhuje chuť celého pokrmu, ale nedominuje mu. Pokud v kuchyni rádi experimentujete, můžete vyzkoušet i nádivku na bázi směsi hub nebo tofu a rýže.
Složení:
- Zelí květák,
- 500 g pohanky,
- 500 g sušených lesních hub nebo žampionů,
- asi 2 litry zeleninového vývaru,
- cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 2 vejce,
- 2 lžíce másla,
- lžička skořice,
- lžíce sušených pomerančových lístků (nepovinné pro slavnostní chuť),
- koření: sůl, pepř, majoránka, kopr, nové koření, bobkový list.
- Z čeho připravit plněné zelí na Štědrý den? Stačí vám 3 základní suroviny.
Nezapomeňte dodržet poměry a pokrm se určitě povede na první pokus. Plněné zelí na Štědrý den obvykle podávám s domácí houbovou omáčkou.
Způsob přípravy: Zelí připravíme z mouky, která se rozpadá na kousky:
- Vodu se špetkou soli svařte ve velkém hrnci. Opatrně vyjměte zelné listy a několik minut je blanšírujte, dokud nejsou měkké a poddajné, aby se daly snáze obalit. Z listů vyřízneme zesílené žilky.
- Pohanku uvařte v osolené vodě. Mezitím zalijte sušené houby horkou vodou a nechte je 15 minut odstát, poté je nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli, česnek a houby. Když je vše měkké, smíchejte je s uvařenou krupicí. Nádivku ochuťte kořením. Pokud chcete, přidejte pro zvýraznění slavnostní chuti okvětní lístky pomeranče.
- Na každý zelný list dejte část nádivky. Okraje listu zahněte a poté vše pevně srolujte, aby vznikla koule.
- Dno žáruvzdorné formy vyložte zelnými listy. Na ně položte plněné zelí a poté je zalijte zeleninovým vývarem do 1/3 výšky zelí. Navrch položte několik malých zelných listů. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 60-70 minut.