Lahodné a výživné vlašské ořechy jsou díky svým zdraví prospěšným vlastnostem pochoutkou, kterou se vyplatí pravidelně konzumovat. Někdy se však stává, že jakmile odstraníme skořápku, zklame nás hořká chuť. Naštěstí existují jednoduché způsoby, jak to napravit. Vyberte si jeden z nich a na tento problém zapomenete.
Vlašské ořechy jsou pochoutkou, kterou miluje mnoho lidí. S oblibou je jedí dospělí i děti. Jsou chutnou svačinkou samy o sobě, ale jsou také přísadou do mnoha dezertů, koláčů a například lahodné ovesné kaše k snídani.
Použití vlašských ořechů v kuchyni je velmi rozšířené a jsou také cenným zdrojem vitaminů a antioxidantů. Mají velmi příznivé protizánětlivé vlastnosti a podporují také imunitní systém. Existuje tedy mnoho důvodů, proč je jíst. Někdy se však stává, že po odstranění skořápek ořechů nás nečeká hluboká, bohatá, lahodná chuť, ale nepříjemné překvapení – hořkost. Jak se s tím vypořádat, abychom si vychutnali charakteristickou ořechovou chuť?
Proč jsou vlašské ořechy hořké?
Začněme tím, proč jsou vlašské ořechy hořké – co je příčinou? Je to docela jednoduché. S velkou pravděpodobností byly špatně oloupány, protože za nepříjemnou chuť je zodpovědná jejich slupka.
Je však třeba si uvědomit, že slupka vlašských ořechů obsahuje spoustu živin – proto mnoho lidí hořké chuti nevěnuje pozornost. Pokud však někomu vadí, existují způsoby, jak se s ní vypořádat.
Jak se zbavit hořkosti vlašských ořechů?
První, velmi jednoduchý způsob, jak se zbavit hořkosti vlašských ořechů, je upéct je v troubě. Mnoho hospodyněk tento recept zná a ochotně ho používá – stačí teplota 180 stupňů a asi 6-7 minut pečení. Další možností je opékání vlašských ořechů na suché pánvi.
Někteří lidé, aby se zbavili hořkosti, zalévají vlašské ořechy vroucí vodou (lépe dvakrát) nebo je vaří v mléce asi 5-6 minut. Tento způsob je dobrý, zejména pokud plánujete ořechy později použít do dezertů – mléko zjemní jejich chuť.