Je to jeden z nejzdravějších nápojů, které si můžete dát. Před 100 lety se povinně pil na Štědrý den.

Lemkové, kteří kdysi žili v jihovýchodním Polsku a v pohraničních oblastech, dnes pěstují své tradice v Dolním Slezsku. Przemków je silným centrem s folklorním souborem a četné festivaly nabízejí lemkovské jídlo a pití. Mezi nimi zaujímá výjimečné postavení Juha, která se připravovala mimo jiné na Štědrý den.

Juha je tradiční sušený kompot, který vyrábějí Lemkové.

Sušený kompot se objevuje na mnoha vánočních stolech v České republice. Do hrnce se dává vše od sušených jablek až po uzené švestky. Nápoj se ochucuje kořením: skořicí, hřebíčkem, anýzem. V tradičním lemkovském receptu jsou uvedeny pouze tři druhy ovoce, díky čemuž je nápoj přirozeně sladký a bez hořké chuti.

Sušená jablka – bohatá na antioxidanty

Díky sušeným jablkům je lemko juha nejen příjemně sladká, ale také bohatá na vitamin C. Obsahuje antioxidanty, které zabraňují poškození buněk volnými radikály. To pomáhá udržovat zdravou pokožku a snižuje riziko vzniku rakoviny. Jablka snižují hladinu cholesterolu a regulují krevní tlak. Stejně jako ostatní sušené ovoce obsahují také vlákninu, která podporuje činnost střev a poskytuje pocit sytosti.

Sušené hrušky jsou zdrojem jódu

Druhou složkou jujubeh jsou sušené hrušky, které se pro svůj vysoký obsah jódu doporučují lidem trpícím onemocněním štítné žlázy. Tyto plody mají příznivý vliv na žaludek a zmírňují případné potíže. Mají také protizánětlivé účinky.

Sušené švestky v kompotu na pročištění střev

Posledním prvkem štědrovečerního nápoje z lemkova jsou sušené švestky, které účinně čistí střeva od toxinů. Je to díky jejich vysokému obsahu vlákniny. Kromě toho jsou sušené švestky bohaté na draslík a vápník, které podporují srdce, nervový systém a posilují kosti.

Jak Lemkové připravovali kompot ze sušeného ovoce?

Nápoj ze sušených jablek, hrušek a švestek se připravoval macerací. To znamená, že se byliny zalily studenou vodou a nechaly se 24 hodin odstát. Po této době se kompot přivedl k varu. V případě potřeby se osladil cukrem nebo medem.

Složení: 1:

  • 250 g sušených jablek,
  • 250 g hrušek.
  • 250 g švestek,
  • 3 litry vody,
  • 100-200 g cukru nebo 100 ml medu.

Provedení:

  1. Sušené ovoce zalijeme studenou vodou a necháme 1 den odstát.
  2. Druhý den kompot přivedeme k varu, přidáme cukr nebo med a zamícháme.
  3. Vařte na mírném ohni po dobu 30 minut.

Příslušenství pro Lemkovo yukha

Podle tradičního receptu se nápoj neobohacuje o kořeněná aromata, ale v případě potřeby můžete přidat skořici, hřebíček nebo kandovanou pomerančovou či mandarinkovou kůru. Pokud je kůra domácí, ujistěte se, že na ní není bílá vrstva. Tzv. albedo může způsobit, že kompot bude chutnat hořce. Pokud přidáváte kandované ovoce, snižte množství cukru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *