Kromě nakládaných citronů obvykle připravujeme citrusovou marmeládu trochu jinak než u nás. Je však možné dosáhnout stejně mimořádných účinků. Vezměte si plátky citronu v sirupu, nepostradatelné do čaje a dezertů.
Citron v sirupu
S citrony je jeden problém. Někdy nejsou po ruce, když chceme pít čaj s citronem . Mnohem jednodušší je však mít po ruce kandovanou formu tohoto ovoce, která má ještě více chuti, nebo spíše vůně.
Směs citronu, zázvoru a medu se skvěle hodí do čaje. Je plná vitamínů a skvěle ozvláštní jakýkoli nálev, ať už bylinkový, nebo pravý čaj. Navíc je zejména díky zázvoru přírodním antibiotikem a protiplísňovým prostředkem, který upravuje trávení a má analgetické účinky.
Citrony a zázvor mají patent na medaili
Ilustrace k tomuto receptu jsou převzaty z kanálu Przepisy od Katarzyna. Tam autorka připomíná, že citrusové plody je třeba důkladně omýt . Abyste z nich odstranili všechny nežádoucí látky, měli byste je očistit jedlou sodou a opláchnout studenou vodou.
Ingredience
5 citronů
150 ml medu
70 g zázvoru
Kandované citrony se zázvorem
Citrony ponořte do studené vody . e. Vydrhněte je jedlou sodou a poté je vložte na 10 minut do mísy. Po této době je opláchněte, přendejte do jiné mísy a sterilizujte.
Citrony nakrájejte na plátky. Vyhoďte špičky a zbavte je semínek. Oloupejte zázvor – nejsnáze ho oškrábete lžící. I ten nakrájejte na 2-3 mm silné plátky.
Několik plátků citronu pevně vložte do sterilizované sklenice. Přidejte zázvor a zalijte medem. Navrch položte další podobnou vrstvu citronu, zázvoru a medu. Takto pokračujte, dokud nebude sklenice plná .
Poté sklenici uzavřete a postavte dnem vzhůru. Nechte citron pustit šťávu po dobu nejméně 24 hodin . Po otevření můžeme použít celý výrobek – sirup, citrony a dokonce i zázvor.