Tato šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a špatného cholesterolu. Málokdo ji ocení

Vyrábět ovocné šťávy bývalo doma náročné a police ve spíži sténaly pod tíhou lahví malinového nebo rybízového nektaru. Dnes si naprostá většina z nás kupuje hotové šťávy, které jsou však poměrně drahé. Za 500 ml přírodní malinové šťávy zaplatíte až 115 Kč. V zájmu svého zdraví se však vyplatí konzumovat šťávy bohaté na vitaminy. Doporučuje se zejména málo známá hroznová šťáva. Obsahuje složku, která dokáže s naším zdravím zázraky, a to resveratrol.

Tmavé hrozny jsou kromě vitaminu C bohaté na vitamin A, který podporuje zrak, vitamin E, nazývaný „vitamin mládí“, a vitaminy skupiny B, které jsou klíčové pro metabolismus a činnost nervové soustavy. To však není vše – hrozny obsahují také hořčík, zinek, draslík, fosfor, jód a železo. Proto se kromě ovoce vyplatí pít i hroznovou šťávu. Její vlastnosti nelze přeceňovat.

V roce 2019 byla provedena studie, která osvětluje konkrétní přínosy konzumace produktů bohatých na resveratrol. Tato látka nejenže zlepšuje citlivost buněk na inzulin, což může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, ale také podporuje kardiovaskulární systém tím, že snižuje hladinu tzv. špatného cholesterolu. Jeho protiplísňové vlastnosti se využívají v potravinářském průmyslu.

Jak si doma vyrobit hroznovou šťávu?

Starý recept na hroznovou šťávu je směs ovoce, cukru a vody. Po uvaření a scezení se takový nápoj ještě jednou převaří a poté pasterizuje, aby se dal skladovat celou zimu. Ti, kteří dávají přednost variantám bez přidaného cukru, mohou šťávu připravit v pomalém odšťavňovači a také ji pasterizovat.

Resveratrol je nejen v hroznové šťávě

Výzkum resveratrolu může vysvětlit takzvaný paradox, že Francouzi žijí déle než průměrný Evropan. Tajemství může spočívat v pravidelné konzumaci červeného vína, které stejně jako šťáva z tmavých hroznů tento cenný antioxidant obsahuje. Pokusy na myších ukázaly, že resveratrol může prodloužit život až o 26 %.

Kromě hroznů se resveratrol nachází v arašídech, moruších a černém rybízu, zejména v jejich slupkách. Proto stojí za zvážení zařadit tyto potraviny do svého každodenního jídelníčku, abyste měli z této cenné látky užitek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *