Ovoce, které reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat krevní tlak.

Tato potravina pomáhá pečovat o kardiovaskulární systém a srdeční sval a posiluje imunitní systém.

Ovoce, které reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat krevní tlak.

Pojem superpotravina se v mnoha případech používá příliš lehce. Přesnější je hovořit o potravinách, které při správné konzumaci a v rámci určitého stravovacího plánu přinášejí tělu četné výhody, a to jak na obecné úrovni, tak pro určité skupiny lidí. V České republice žije jen málo původních obyvatel, ale je možné se setkat i s lidmi, kteří přišli zdaleka a již se zde usadili.

Mezi ovocem dovezeným z Ameriky je jedno obzvlášť osvěžující a chutné: guava. Jako by to nestačilo, po důkladném studiu jejích zdravotních účinků se ukázalo, že se používá k léčebným účelům již od předkolumbovských dob. Kromě její skvělé dužiny se z jejích listů dá připravit i nálev, díky němuž jsou její zdravotní účinky ještě bezprostřednější.

Některá použití guavy a způsoby její přípravy

Guava pochází z tropů a ve Střední Americe, Karibiku a Jižní Americe se velmi často konzumuje ve formě džusu nebo zmrzliny. Čerstvá guava obsahuje vitaminy A a C, fosfor, draslík a železo, což jsou látky, které posilují imunitní systém těch, kteří ji konzumují. Pomáhá také pečovat o kardiovaskulární systém a srdeční sval, protože pomáhá snižovat krevní tlak.

Podle Nadace pro výživu , guava obsahuje 273 miligramů vitaminu C a Univerzitní nemocnice ji podpořila ve studii, která ji vyzdvihla jako jednu z potravin poskytujících nejvíce vitaminu C.

Čaj z guavy má zase protizánětlivý a antioxidační potenciál, a následně působí omlazujícím dojmem.

Podílí se také na kontrole špatného cholesterolu (LDL) a produkci dobrého cholesterolu (HDL). Pro kontrolu hladiny cukru v krvi pomáhá guava v případech hypoglykémie a podporuje správnou funkci inzulínu v jeho úloze transportu cukru z krevního oběhu do buněk.

Příprava čaje je velmi jednoduchá: hrst listů guavy se přelije litrem vroucí vody a louhuje se pět minut. Před konzumací listy vyjměte a nechte chvíli odstát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *