Ovesné otruby jsou často podceňovány, ale jde o skutečnou superpotravinu. Jsou bohaté na životně důležité živiny, chutné a všestranně využitelné, a proto jsou ideální při hubnutí.
Ovesné otruby jsou dokonalou superpotravinou pro hubnutí. Jsou rychlé na přípravu a pro účinné spalování tuků dokonce lepší než ovesné vločky.
Ať už se jedná o ovesnou kaši, ovesné vločky nebo müsli: ovesné otruby jsou oblíbenou snídaňovou obilovinou. Ovesné vločky však mají silného konkurenta: ovesné otruby.
Co jsou ovesné otruby?
Ovesné otruby vás na dlouhou dobu zasytí a jsou skvělé při hubnutí.
Křídový produkt se vyrábí z vnějších vrstev ovesných jader, ovesných klíčků a vnějších vrstev endospermu. Otruby mají dokonce více živin než ovesné vločky!
A hlavně: tato superpotravina je nejen zdravá, ale také vám pomůže zhubnout.
Neobsahuje lepek a je bohatá na živiny.
Když se podíváte na tabulku živin, zjistíte: 100 gramů ovesných otrub obsahuje neuvěřitelných 15 gramů bílkovin a mnoho minerálních látek, jako je zinek, hořčík, fosfor a železo. Nechybí ani vitaminy B1 a B6.
Vysoké množství sacharidů (asi 45 gramů) vám dodá extra dávku energie, a tedy optimální start do nového dne. Ve srovnání s jinými obilovinami, jako je pšenice, má oves také nízký obsah lepku.
Optimální snídaně pro hubnutí
Pokud chcete zhubnout, ale nechcete se vzdát sacharidů, měli byste vsadit na ovesné otruby: jejich komplexní sacharidy se tráví pomalu, a proto udržují stabilní hladinu cukru v krvi.
To znamená, že zabraňují chuti na sladké a slané jídlo. Kromě toho mají ovesné otruby vysoký obsah vlákniny, která zajišťuje dobré trávení.
Nejdůležitější vlákninou v ovesných otrubách jsou tzv. beta-glukany, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Podporují tvorbu žlučových kyselin z cholesterolu v játrech, díky čemuž zůstává v krvi méně cholesterolu, který se může ukládat v cévách.
Kolik ovesných otrub byste měli sníst?
Aby se rozpustná vláknina projevila svými pozitivními účinky, doporučují vědci konzumovat tři až čtyři gramy denně – tolik je obsaženo v šesti až osmi polévkových lžících ovesných otrub se skluzem.
Vhodné recepty s ovesnými otrubami
Vločky však nemusíte jíst jen v čisté podobě – obzvlášť chutné jsou například ve formě kaše: stačí převařit mléko nebo vodu, smíchat je s otrubami a snídaně je hotová.
Pokud máte rádi pestrost, přidejte ovesné otruby do koktejlů, polévek nebo dušených pokrmů. Smíchané s trochou vody a špetkou soli prý otruby rychle zasytí před hlavním jídlem.
Nebudete tak v pokušení přejídat se těstovinami, hamburgery a podobně.