Dýňový bisque: levný a dokonalý recept na zdravý vánoční dezert

Tato sladká pochoutka je ideální pro ty, kdo hledají lahodný koláč, který zároveň obsahuje živiny.

Dýně je všestranný produkt, který lze použít k přípravě různých receptů, slaných i sladkých . Výhodou této zeleniny a ovoce je, že se stává ideální a zdravou volbou jako hlavní surovina pro pečené výrobky. V případě dýňového koláče lze z jednoduchých ingrediencí vytvořit jemný dezert, který se rozplývá na jazyku.

Mezi výhody přidávání zeleniny do pečiva patří antioxidanty, jako jsou karotenoidy, a také esenciální kyseliny, jako je kyselina elagová. Stojí za zmínku, že tyto sloučeniny se používají jako přírodní protizánětlivé látky a chrání před kardiovaskulárními chorobami.

Stejně tak je zelenina, jako je dýně, bohatá na vitamin C a železo. Bezpochyby se jedná o řadu výhod, které lze konzumovat chutným a kreativním způsobem. Přirozená sladkost a chuť dýně bude spojencem dortu plného podzimních a svátečních chutí.

Když použijeme tuto zeleninu, naše sladkost bude mít vlhký nádech a pomůže nám nepřekyselit se. Použití vlhké zeleniny bude nepostradatelným pomocníkem při přípravě snídaně nebo svačiny pro všechna rodinná setkání, která nás v prosinci čekají. Dalším klíčovým bodem je, že nevyžaduje složitou přípravu a ingredience tvoří řada levných produktů, které snadno najdeme v každém supermarketu.

Ingredience na dýňový koláč

  • Dýně. / 500 gr.
  • 2 vejce. / 6 ks
  • 1/2 šálku hnědého cukru. / 500 gr.
  • 1/2 šálku celozrnné mouky. / 1 kg.
  • 1 lžička skořicového prášku. / 40 g.
  • Mletý zázvor / 200 gr.
  • 1/4 mléka. / 1 л.
  • 1 čajová lžička kypřícího prostředku. (nepovinné).
  • 1 špetka soli.
  • Čajová lžička jedlé sody.
  • Olivový olej.

Příprava dýňového koláče

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů, vymažte formu a vyložte ji pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte předem vydlabanou dýni, vejce, olej a cukr na hladkou hmotu.
  3. V jiné míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, zázvor a sůl.
  4. Suché přísady přidávejte po částech k mokrým, střídavě s mlékem, a míchejte, dokud nebude těsto hladké.
  5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Vyjměte křehké těsto z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout ve formě.

Vlastnosti dýně

Dýně je potravina bohatá na vodu a vlákninu, nízkokalorická a ideální pro lidi s nadváhou a zažívacími problémy. Dýně je zelenina, která je dostupná na trzích po celý rok za přijatelnou cenu, a to i během podzimního období a svátků.

Beta-karoten je zodpovědný za oranžovou barvu dýně a je antioxidantem, který pomáhá eliminovat volné radikály a zabraňuje stárnutí buněk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *