O léčivých vlastnostech kurkumy toho bylo řečeno mnoho. Světlý prášek, který se v asijských zemích obvykle dává do pilafu, si rychle získal oblibu i v našich zeměpisných šířkách. Nyní je kurkuma zařazena na seznam koření téměř každé hostitelky. Odbornice na výživu radí nejen dochucovat jí pokrmy, ale také ji pít.
Podle odbornice je mnoho nemocí důsledkem chronického zánětu. Právě kurkuma s nimi dokáže úspěšně bojovat. Má totiž silné protizánětlivé vlastnosti.
Lékařka na svém Telegram-kanálu také poznamenala, že kurkumin, který je součástí kořene kurkumy a používá se jako potravinářské barvivo pod kódem E100, může sloužit při léčbě kloubů a dokonce snižovat bolest. Je silnější než oblíbený diklofenak. Proto odborník na výživu doporučuje pít ráno kurkumovou vodu.
„Pravidelná konzumace kurkumy zlepšuje trávení, protože stimuluje vylučování žluči. Toto koření je také dobré pro zdraví jater. Chrání játra před toxickým poškozením.“