Vánoční recepty s fritézou. Stejně chutné, ale mnohem jednodušší

V prosinci stoly sténají pod tíhou tradičních, i když kalorických pochoutek. Mnozí si kladou otázku, zda je možné zachovat bohatost vánočních chutí a zároveň zachovat lehčí verzi pokrmu. Odborník na výživu říká, že stačí trocha kulinářského umu a moderních kuchařských technik, abyste si mohli vychutnat zdravé verze vánočních pokrmů.

Vánoční menu je plné pokrmů, které mohou být pro náš trávicí systém problémem, zejména pokud při jejich přípravě převládá smažení. Aby tento problém vyřešilo, stále více lidí se obrací k alternativním metodám přípravy tradičních pokrmů.

Aerofritézy, které mohou způsobit revoluci v našem svátečním vaření. Díky nim se vaření stává rychlejším, zdravějším a neméně chutným. Nabízejí nejen smažení bez tuku, ale také pečení, grilování a ohřívání. Umožňují nám snížit množství tuku v naší stravě, aniž bychom se museli vzdát svých oblíbených pokrmů.

Pstruh s citronem a bylinkami

Tento vynikající recept spojuje přirozenou chuť ryb s jemnou vůní čerstvých bylinek a citronu a křupavá kůže je skutečnou gurmánskou hostinou. Pstruh je bohatý na zdravé omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny a selen,“ zdůrazňuje odbornice na výživu. Je ideální volbou pro ty, kteří chtějí dodat svátečnímu stolu nádech elegance, aniž by se vzdali výživové hodnoty.Vánoční recepty s fritézou. Stejně chutné, ale mnohem jednodušší

Pstruh s citronem a bylinkami

Hlavní složky

  • 2 pstruzi,
  • 1 citron (plátek),
  • 2 stroužky česneku (na plátky),
  • několik snítek čerstvého tymiánu a petrželky,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř.

Způsob přípravy:

  1. Na začátku rybu důkladně očistěte.
  2. Pstruha osolte a opepřete zevnitř i zvenčí.
  3. Dovnitř ryby vložte plátky citronu, česnek a snítky bylinek.
  4. Kůži pstruha potřete olivovým olejem.
  5. Vložte rybu do fritézy a dbejte na to, aby byla správně umístěna (nepřekrývala se).
  6. Pečte při 180 stupních 12-15 minut, dokud není kůže křupavá a maso měkké a snadno se odděluje od kostí. Pomocí trouby položte pstruhy na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 stupních Celsia asi 20 minut.
  7. Podávejte na talíři s plátky citronu a čerstvými bylinkami.

Pečená kachna s pomeranči a jablky

Šťavnaté maso s křupavou kůží a ovocnou nádivkou je pokrm, který spojuje tradici s moderními chuťovými tóny. Skvěle se kombinuje s bramborami nebo červenou řepou, čímž vznikne kompletní a výrazný pokrm. Pro ty, kteří hledají lehčí variantu, doporučujeme zvolit prsa bez kůže.

Pečená kachna s pomeranči a jablkyVánoční recepty s fritézou. Stejně chutné, ale mnohem jednodušší

Hlavní ingredience

  • 1 celá kachna (přibližně 2-2,5 kg),
  • 2 pomeranče,
  • 2 jablka (nakrájená na čtvrtky),
  • 3 lžíce medu,
  • 2 lžíce majoránky,
  • 1 lžička skořice,
  • sůl, pepř.

Způsob přípravy:

  1. Kachnu omyjeme a osušíme, poté ji potřeme solí, pepřem, majoránkou a skořicí – zevnitř i zvenčí.
  2. Dovnitř vložíme čtvrtky jablek a jeden nakrájený pomeranč.
  3. Dno svažte kuchyňským provázkem, aby kachna držela tvar.
  4. Smíchejte vymačkanou šťávu z jednoho pomeranče s medem a směsí potřete maso.
  5. Kachnu vložte do fritézy prsíčky nahoru. Pečte hodinu při teplotě 160 °C, poté ji obraťte a pečte dalších 30-40 minut, dokud nebude kůže křupavá a maso měkké.
  6. Pokud používáte troubu, vložte kachnu do pečicí formy a pečte ji při 180 °C asi 1,5-2 hodiny. Každých 30 minut maso potřete uvolněnou šťávou, aby zůstalo šťavnaté. Po upečení nechte 10-15 minut stát.

Kotlety se zelím a houbami

Jsou lehčí alternativou tradičních smažených kroket a jejich lehce nakyslá chuť zelí dokonale ladí s chutí hub.

Kotlety se zelím a houbamiVánoční recepty s fritézou. Stejně chutné, ale mnohem jednodušší

Hlavní ingredience

  • 300 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky,
  • 150 ml teplého mléka (můžete použít rostlinné mléko, neslazené),
  • 1 lžička cukru nebo xylitolu,
  • půl lžičky soli,
  • 25 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 vejce (na potření).

Náplň:

  • Kysané zelí: 200 g kysaného zelí,
  • 200 g žampionů,
  • 1 cibule,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • sůl, pepř a majoránka podle chuti.

Postup přípravy: Klobásu nakrájíme na kousky a přidáme k ní zelí a cibuli:

  1. Smícháme teplé mléko, cukr a droždí a necháme 10 minut kynout, aby droždí mohlo pracovat.
  2. Přidáme mouku, sůl a olivový olej a vypracujeme pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravte náplň – zelí, houby a cibuli nakrájejte nadrobno.
  4. Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme cibuli, přidáme houby a nakonec kysané zelí. Dochutíme majoránkou, solí a pepřem a na mírném ohni dusíme asi 15 minut.
  5. Vykynuté těsto rozválejte a rozdělte na obdélníky.
  6. Přidáme část vychladlé náplně, okraje přehneme a vytvoříme kotlety. Položte je na pečicí papír a potřete rozšlehaným vejcem.
  7. Pečeme ve fritéze při 180 stupních 10-12 minut dozlatova a dokřupava. Pokud používáte troubu, pečte při 200 stupních 15-18 minut.

Pečené košíčky s jablky a ořechy

Pískové pečivo plněné ovocem a kořením dodá vašemu vánočnímu pohoštění jedinečnou sladkost. Tento dezert navíc obsahuje cenné živiny, které budou příjemným zpestřením vašeho vánočního menu.

Piškotové košíčky s pečenými jablky a ořechyVánoční recepty s fritézou. Stejně chutné, ale mnohem jednodušší

Hlavní ingredience

  • 200 g špaldové nebo celozrnné mouky,
  • 100 g studeného másla,
  • 1 lžíce cukru nebo xylitolu,
  • 1 žloutek,
  • 2-3 lžíce studené vody.

Náplň:

  • Jablka: 2 velká jablka (oloupaná a nakrájená na malé kostičky),
  • 50 g vlašských ořechů (nasekaných),
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu,
  • 1 lžička skořice,
  • čtvrt lžičky mletého hřebíčku,
  • nepovinně: hrst sultánek nebo brusinek.

Způsob přípravy:

  1. Mouku smícháme s cukrem, přidáme na kostičky nakrájené máslo a hněteme, dokud se nevytvoří jemné drobky.
  2. Do směsi přidáme žloutek a vodu a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a dáme na půl hodiny do lednice.
  3. Mezitím připravte náplň smícháním na kostičky nakrájených jablek s ořechy, medem, skořicí, hřebíčkem a sultánkami nebo brusinkami.
  4. Po vychladnutí těsto rozválejte na tenkou vrstvu a vykrajujte kolečka o velikosti formiček.
  5. Rozložíme je dovnitř, dno propíchneme vidličkou a pečeme ve fritéze při 180 °C po dobu 5 minut. Poté naplňte formičky připravenou směsí a pečte při 170 stupních Celsia 10-12 minut, dokud nejsou jablka měkká a těsto zlatavé. Pokud používáte troubu, pečte dno tartaletek 10 minut při 190 stupních Celsia, přidejte náplň a pečte dalších 15 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *