Toto koření dodává pokrmům vaječnou příchuť. Češi ho v kuchyni používají jen zřídka.

Černá sůl je unikát, který se bohužel v české kuchyni používá velmi zřídka. A je to škoda, protože má unikátní vlastnosti a jedinečnou, lehce vaječnou chuť. Co se vyplatí používat?

Černá sůl, známá také pod názvem Kala namak, se v české kuchyni vyskytuje poměrně zřídka (převažuje hlavně bílá sůl), což je škoda, protože její jedinečná chuť by zvýraznila hloubku a chuť mnoha pokrmů. Toto koření se těží především v Pákistánu, Indii, Bangladéši a také na havajském ostrově Molokai. Za svou černou barvu vděčí vysokému obsahu aktivního uhlí a za své vlastnosti, které si popíšeme níže, vděčí obsahu minerálů, mezi které patří: sodík, hořčík, vápník, chlor nebo železo.

Jak se černá sůl vyrábí?

Tento druh soli se těží v dolech na kamennou sůl nebo se získává ze solných jezer. Surová sůl se poté praží s dřevěným uhlím v keramické nádobě (někdy sopečného původu). Během tohoto procesu se sráží sirovodík (způsobuje vaječnou chuť), sulfid sodný (způsobuje hořkou chuť) a sulfid železitý (způsobuje tmavou barvu). Někdy se během pražení přidávají další přísady, které černou sůl ochucují, například sušené ovoce, kůra indického angreštu nebo mandlová semínka. Roztavená sůl se uloží do nádob, kde vychladne, a poté se rozdrtí a zabalí. V této podobě se dostává do obchodů.

Jaké vlastnosti má černá sůl?

Černá sůl, stejně jako ostatní druhy soli, pomáhá především konzervovat potraviny, ale po přidání do pokrmů jim dodává jedinečnou chuť popisovanou jako vaječnou a zemitou. Proto ji vegetariáni a vegani rádi přidávají do míchaných vajec s tofu, vegetariánské verze míchaných vajec z přírodního tofu nebo do vegetariánských verzí majonézy či guláše. Černá sůl se hodí také k rybám a grilované zelenině a lze ji přidávat do různých druhů zeleninových a jogurtových koktejlů (v této verzi podporuje trávicí systém). Tento druh soli je také běžnou složkou indického koření, například Chaat Masala.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *