Koření se může zdát „nesmrtelné“, ale většina z nich má dobu trvanlivosti. A ta není dlouhá. Ta, která ležela na polici ještě před karanténou, už nemusí sloužit svému účelu. A i když vám neuškodí, nemá smysl je používat.
Odborníci ze známé společnosti vyrábějící koření zdůrazňují, že koření se nekazí stejně jako potraviny, ale může se „zkazit“. To znamená ztrátu intenzity chuti, čímž se jejich hodnota v kuchyni snižuje.
Zde se dozvíte, jak dlouho si můžete vychutnávat plnou chuť jednotlivých druhů koření:
- Celé koření, např. zrnka pepře nebo muškátový oříšek – 3-4 roky.
- Mleté koření, např. kmín nebo paprika – 2-4 roky.
- Mleté a celé listy bylinek, jako je bazalka nebo oregano – 1-3 roky.
Je možné prodloužit „životnost“ koření?
Nejdůležitější je skladovat je v těsných nádobách, například v uzavřených sklenicích, mimo dosah zdrojů tepla a světla. Díky tomu vydrží déle čerstvé, plné chuti a vůně.
Pokud se starého koření nechcete zbavovat, existují způsoby, jak mu vrátit zašlou slávu. Doporučujeme, aby pražení starého koření zlepšilo jeho chuť.