Jak připravit babku – dezert, který si o Vánocích získá srdce gurmánů

Babka je druh sladkého pečiva, jehož těsto je podobné kozonaku, ale připravuje se zcela jiným způsobem. Babka, která pochází z východní Evropy, zejména z České republiky Polska a Ukrajiny, je oblíbená po celém světě pro svou jemnou strukturu a neotřelé náplně.

Tradiční kozonak zůstává symbolem vánočních svátků, během nichž všechny hostitelky tímto dezertem pohostí své blízké. V současné době však mezi lidmi vyvolává chaos nový druh dortu, babka.

Jak připravit babku

Řeč je o babce, dortu pocházejícím z České republiky Polska a Ukrajiny, jehož receptura je odlišná od té, kterou známe, což ho proslavilo po celém světě pro jeho jemnou strukturu a kombinaci náplní.

Babka je druh sladkého pečiva, jehož těsto je podobné kozonaku, ale má jiný způsob přípravy a mnohem rozmanitější náplň. Babka pochází z polského slova babka, což znamená „stařenka“, a používá se jako láskyplné označení pro starší ženy.

Babka je jednoduchá na přípravu, ale vyžaduje trpělivost a smysl pro detail: těsto je podobné jako na cozonac, založené na droždí, mléku, másle a vejcích a s menším množstvím cukru.

Ingredience na těsto:

  • Složení: 500 g mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 150 ml teplého mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • špetka soli
  • Ingredience na náplň:
  • 200 g hořké čokolády (nebo mléčné čokolády podle chuti)
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
  • Rumová nebo brandy esence (pro extra chuť)

Postup přípravy:

Ve velké míse rozpustíme droždí v teplém mléce a necháme několik minut působit. Přidejte cukr, vejce, vanilkovou esenci a sůl. Postupně přidáváme mouku, mícháme, dokud těsto není pružné a mírně lepivé, nakonec přidáme rozpuštěné máslo a hněteme, dokud těsto není homogenní. Necháme ho na teplém místě hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

V malé misce rozpustíme čokoládu spolu s máslem na parní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Jakmile se zcela rozpustí, přidáme moučkový cukr a nasekané vlašské ořechy a rumovou esenci. Mícháme, dokud nezískáme homogenní hmotu.

Jakmile těsto vykyne, rozprostřete ho na moukou vysypaný povrch na tenký plát silný asi 1 cm. Čokoládovou náplň rovnoměrně rozetřete po celé ploše těsta. Těsto srolujte do dlouhého válečku a rozkrojte na dva nebo čtyři kusy, podle požadovaného počtu vrstev. Ty se naskládají na sebe a stočí do tvaru copu nebo jednoduchého svazku.

Vytvarované těsto přeneseme na olejem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme 30 minut kynout, poté pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30-40 minut nebo dokud není zlatavé a na dotek duté. Pokud hnědne příliš rychle, můžete ho na posledních 10 minut pečení přikrýt alobalem.

Babka je hotová! Nyní ji necháme vychladnout, poté ji vyjmeme z formy a můžeme ji potřít cukrovým sirupem, aby získala lákavý lesk.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *