Chléb bez hnětení, recept pro začátečníky. Téměř sám se upeče, originální ingredience, která všemu dodá dobrou chuť.

Jak upéct chutný chléb bez hnětení. Recept je ideální pro začátečníky.

Tento recept na chléb bez hnětení je velmi jednoduchý a prakticky se dělá sám! I když je doba kynutí delší, konečný výsledek splní do puntíku vaše očekávání: černý chléb s křupavou kůrkou a vláčnou a měkkou střídkou.

Ingredience potřebné na nepečený chléb

300 g manitobské mouky

200 g mouky 00

340 g teplé vody

8 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného droždí)

10 g soli

2 lžíce olivového oleje

Způsob přípravy:

Ve velké míse smíchejte manitobskou mouku s moukou 00 a přidejte sůl.

Přidejte sušené nebo čerstvé droždí a ingredience dobře promíchejte.

Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte lžící, aniž byste hnětli těsto.

Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte 12-18 hodin kynout, aby těsto nakynulo.

Jakmile těsto vykyne, vyjměte ho z mísy, posypte pracovní plochu moukou a rukama ho zploštěte do tvaru obdélníku.

Těsto přeložte na čtyři části, nejprve zleva do středu, pak zprava, pak přeložte zespodu a jednu shora.

Z těsta vytvarujte kouli a položte ji na list pečicího papíru. Poté jej vložte do hluboké pánve (nejlépe litinové) vyložené pečicím papírem.

Předehřejte troubu na 200-220 stupňů Celsia a pánev vložte do trouby a přikryjte pokličkou. Pečte přibližně 30 minut.

Po půl hodině odstraňte pokličku a nechte chléb ještě 15 minut péct, aby dobře zhnědl.

Chléb je hotový: má křupavou kůrku a lahodnou vůni!

Tipy: pro bohatší chuť můžete použít pouze mouku Manitoba/ 00 nebo směs s celozrnnou moukou. Neformovaný chléb vydrží dlouho čerstvý a pro uchování ho můžete uložit do mrazničky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *