Jak upéct chutný chléb bez hnětení. Recept je ideální pro začátečníky.
Tento recept na chléb bez hnětení je velmi jednoduchý a prakticky se dělá sám! I když je doba kynutí delší, konečný výsledek splní do puntíku vaše očekávání: černý chléb s křupavou kůrkou a vláčnou a měkkou střídkou.
Ingredience potřebné na nepečený chléb
300 g manitobské mouky
200 g mouky 00
340 g teplé vody
8 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného droždí)
10 g soli
2 lžíce olivového oleje
Způsob přípravy:
Ve velké míse smíchejte manitobskou mouku s moukou 00 a přidejte sůl.
Přidejte sušené nebo čerstvé droždí a ingredience dobře promíchejte.
Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte lžící, aniž byste hnětli těsto.
Mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte 12-18 hodin kynout, aby těsto nakynulo.
Jakmile těsto vykyne, vyjměte ho z mísy, posypte pracovní plochu moukou a rukama ho zploštěte do tvaru obdélníku.
Těsto přeložte na čtyři části, nejprve zleva do středu, pak zprava, pak přeložte zespodu a jednu shora.
Z těsta vytvarujte kouli a položte ji na list pečicího papíru. Poté jej vložte do hluboké pánve (nejlépe litinové) vyložené pečicím papírem.
Předehřejte troubu na 200-220 stupňů Celsia a pánev vložte do trouby a přikryjte pokličkou. Pečte přibližně 30 minut.
Po půl hodině odstraňte pokličku a nechte chléb ještě 15 minut péct, aby dobře zhnědl.
Chléb je hotový: má křupavou kůrku a lahodnou vůni!
Tipy: pro bohatší chuť můžete použít pouze mouku Manitoba/ 00 nebo směs s celozrnnou moukou. Neformovaný chléb vydrží dlouho čerstvý a pro uchování ho můžete uložit do mrazničky.