Zapomeňte na pečení kapra na Štědrý den. Tuto tradiční rybu můžete připravit úplně jinak. Kapr bez chlebíčků bude stejně chutný, a podle mnohých dokonce lepší. Prostudujte si recept a dozvíte se, jak ho připravit.
Kapr bez obalování je lepší než smažený kapr
Jsme zvyklí, že na Štědrý den je na stole vždy smažený kapr. Ryba podávaná v této podobě je poměrně chutná, ale je také kalorická. Proto stojí za zvážení, zda ho letos nepodávat v trochu jiné podobě. Kapr bez obalování bude také chutný a lehce stravitelný.
Příprava ryby je velmi jednoduchá a nevyžaduje použití oleje, mouky ani strouhanky. Proto si určitě zjistěte, o jaký způsob se jedná, a připravte tento pokrm na svátky úplně jinak. Hosté vám potvrdí, že je to nejlepší kapr, jakého kdy jedli.
Dokonalý kapr pečený v troubě
Aby byla „štědrovečerní“ ryba chutná a rozplývala se v ústech, upečte ji v troubě . Pečený kapr je prostě dokonalý a navzdory vysoké teplotě se ukáže být šťavnatý a měkký. To lze přičíst ingrediencím, které rybě nejen dodají tu správnou chuť, ale také zabrání tomu, aby byla příliš suchá. Potřebné ingredience najdete v seznamu níže.
Složení: 1:
1,5 kg kapra
3 mrkve
2 kořeny petržele
1 cibule
kousek celeru
50 g másla
100 ml zeleninového vývaru
pepř
sůl
Kapr na Štědrý den z trouby – recept
Kapra důkladně omyjeme a poté osušíme papírovou utěrkou. Odstraňte šupiny a znovu opláchněte. Kapra nakrájejte na kousky nebo upečte vcelku. Mrkev, celer, cibuli a petržel oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte máslo a zeleninu na něm orestujte.
Zeleninu vložte do žáruvzdorné formy. Na ni položíme rybu a zalijeme ji vývarem. Dochuťte pepřem a solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25 minut.