Majonéza je oblíbeným doplňkem mnoha pokrmů, většinou souvisejících se saláty, kterým dodává krémovou konzistenci a výraznou chuť. Její vysoký obsah kalorií však způsobuje, že stále více lidí hledá lehčí alternativy. Na pultech obchodů je spousta zdravějších náhražek, které majonézu skvěle nahradí. Jaké alternativy můžeme použít do salátu nebo zálivky?
Majonéza je kalorickým doplňkem salátů
Majonéza je kombinací vajec, oleje, octa a koření, což z ní činí kalorický výrobek. Majonéza obsahuje až 49 g tuku, 4,2 g sacharidů a přes 450 kcal na 100 g. Není tedy divu, že stále častěji hledáme zdravější a méně kalorické náhražky.
Jaké alternativy můžeme použít do salátu nebo dresinku?
Místo klasické majonézy postačí majonéza.
Pro začátek, pokud si někdo neumí představit salát, zejména zeleninový, bez majonézy, můžete zvolit lehkou majonézu. Tyto lehčí obdoby klasické majonézy obsahují méně tuku – někdy dokonce o 40-50 %. ve srovnání se standardní majonézou. Díky tomu se jejich kalorický obsah pohybuje v průměru kolem 250 kcal na 100 g, což z nich činí nejlepší volbu pro lidi, kteří dbají o svou postavu. Vyplatí se však věnovat pozornost složení takového výrobku, protože některé light verze mohou obsahovat další zahušťovadla, která ovlivňují jejich konzistenci a chuť. Přesto se jedná o skvělou volbu pro ty, kteří chtějí omezit kalorie, aniž by se vzdali klasiky ve svých oblíbených salátech.
Řecký jogurt místo majonézy
Zejména řecký jogurt je vynikající a zdravou náhradou majonézy. Díky své husté krémové konzistenci je ideální mimo jiné i do salátů. Pro výraznější chuť jej můžete smíchat s oblíbeným kořením, hořčicí nebo malým množstvím citronové šťávy. Jedna polévková lžíce řeckého jogurtu obsahuje přibližně 70 kalorií, 2 g tuku a celých 10 g bílkovin, což z něj činí vynikající volbu pro lidi, kteří dbají na zdravou výživu. Kromě toho je tento jogurt bohatý na cenné živiny, jako je vitamin A, vápník, fosfor a zinek, které podporují zdravé kosti, pokožku a imunitní systém. Jedná se o snadnou a hodnotnou alternativu majonézy, která nejen snižuje obsah kalorií v salátu, ale také jej obohacuje o cenné složky.
Lehká majonéza a řecký jogurt se budou skvěle hodit k vašemu oblíbenému zeleninovému salátu. V jiných salátech můžete experimentovat a nahradit majonézu například olivovým olejem nebo pestem.
Olivový olej místo majonézy
Nejenže je zdravý, ale lze z něj připravit i skvělou zálivku na salát. Ve prospěch olivového oleje hovoří řada studií, které dokazují jeho blahodárné účinky na organismus. Je bohatý na vitamin E, který má antioxidační vlastnosti a bojuje proti volným radikálům, čímž chrání před civilizačními chorobami a rakovinou. Obsahuje také cenné kyseliny omega-3 a omega-6, které zlepšují zdraví kardiovaskulárního systému, nervového systému a podporují metabolismus lipidů.
Omáčka Vinaigrette – recept
Složení:
- Ingredience: 3 polévkové lžíce olivového oleje (extra panenský),
- 1 polévková lžíce vinného octa (nebo balzamikového či jablečného octa, pokud dáváte přednost),
- 1 lžička hořčice (nejlépe dijonské, ale i obyčejná hořčice je dobrá),
- 1 lžička medu (volitelně, pokud chcete zjemnit kyselost),
- špetka soli,
- špetka čerstvě mletého pepře,
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo případně prolisovaný).
Příprava:
- V misce nebo sklenici smíchejte olivový olej, ocet, hořčici a med.
- Dochutíme solí, pepřem, a pokud používáme česnek, přidáme ho nyní.
- Přísady intenzivně promíchejte metličkou, vidličkou nebo zakrytou nádobou protřepejte, dokud omáčka nezíská jednotnou konzistenci.
Pesto místo majonézy
Pesto lze použít místo majonézy v salátech, protože se dá vyrobit z mnoha ingrediencí. Lze je použít jako zálivku do salátů s těstovinami, kuřecím masem nebo zeleninou. Pokud je příliš husté, je vhodné ho zředit olivovým olejem nebo jogurtem.
Recept na petrželové pesto
Složení:
- 1 svazek petržele (cca 50-70 g),
- 2-3 stroužky česneku,
- 50 g ořechů (např. vlašských, kešu nebo mandlí),
- 50 g strouhaného parmezánu nebo jiného tvrdého sýra (např. pecorino),
- 100 ml olivového oleje (extra panenský),
- šťáva z poloviny citronu,
- špetka soli a čerstvě mletého pepře.
Příprava:
- Petrželku omyjte, osušte a odřízněte silnější stonky.
- Česnek oloupejte.
- Petržel, česnek, ořechy a parmazán vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Přidejte citronovou šťávu a polovinu olivového oleje.
- Vše rozmixujte dohladka. Pokud je pesto příliš husté, přidejte více olivového oleje a pokračujte v mixování.
- Podle chuti osolte a opepřete. Pokud dáváte přednost kyselejší chuti, můžete přidat více citronové šťávy.
Avokádo místo majonézy
Avokádo je ovoce s máslovou a krémovou dužinou, která je ideální jako krém do salátů. Je také skutečnou vitamínovou bombou, protože je mimo jiné bohaté: na zdravé tuky, vitamíny A, E, C a vitamíny skupiny B. Avokádová pasta je ideální jako základ zeleninových a těstovinových salátů nebo jako přísada do kuřecích či rybích salátů.
Avokádové těstoviny – recept
Složení:
- 1 zralé avokádo,
- šťáva z poloviny citronu (nebo limetky),
- 1 stroužek česneku (volitelně),
- 2-3 lžíce olivového oleje,
- špetka soli,
- špetka pepře.
Příprava: Kuchyňský salát se připravuje z bílého masa, které se dá použít na přípravu jídla:
- Avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku a lžičkou vyškrábněte dužinu.
- Dužinu přendejte do mísy nebo mixéru.
- Přidejte citronovou šťávu, česnek (pokud používáte), olivový olej, sůl a pepř.
- Přísady rozmixujte na hladkou kaši nebo rozmačkejte vidličkou, pokud dáváte přednost hrudkovitější konzistenci.
- Pastu ochutnejte a podle chuti upravte koření. Pokud chcete, můžete přidat špetku chilli pro pikantnost nebo obyčejný jogurt pro krémovější omáčku.
Hummus místo majonézy
Majonézu v zeleninových salátech lze s úspěchem nahradit také hummusem, což je pasta vyrobená z cizrny, olivového oleje, tahini (sezamové) pasty a přísad. Je nejen zdrojem vlákniny, ale také rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Hummus dodá salátům jedinečnou orientální chuť.
Hummus – recept
Složení:
- 1 plechovka cizrny (400 g, bez tekutiny),
- 2-3 lžíce tahini (sezamové pasty),
- 2-3 lžíce citronové šťávy,
- 1 stroužek česneku (nebo více, pokud máte rádi jeho intenzivní chuť),
- 2-3 lžíce olivového oleje,
- 2-4 lžíce studené vody (pro úpravu konzistence),
- špetka soli,
- v případě potřeby špetka mletého kmínu nebo papriky podle chuti.
Příprava:
- Cizrnu scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou.
- Cizrnu, tahini, citronovou šťávu, česnek a sůl vložte do mixéru nebo kuchyňského robotu.
- Přidejte olivový olej a začněte šlehat.
- Postupně přidávejte studenou vodu (po lžících), dokud nezískáte hladkou, krémovou konzistenci.
- Hummus ochutnejte a upravte množství soli, citronové šťávy nebo česneku podle své chuti.