Jsou křupavé, velmi oříškové a doslova se rozplývají v ústech. Tyto sušenky s arašídovým máslem jsou ideální na Vánoce.
Tyto oříškové sušenky mají velmi jednoduché složení, snadno se připravují a patří mezi ty sušenky, které se vždy vydaří. Díky výrazné oříškové chuti se skvěle hodí jako sušenky na svátky, ale jsou tak dobré, že se dají jíst po celý rok, protože se hodí ke kávě nebo čaji.
Jak připravit ořechové sušenky?
Na sušenky je nejlepší použít vlašské ořechy. Lze je nasekat mixérem nebo rozmixovat, ale je důležité, aby se nemixovaly příliš dlouho. Měl by vzniknout ořechový, poměrně hrubý písek. K přípravě sušenek můžete použít i hotové mleté ořechy. Jsou vhodné nejen pro italské, tyto sušenky jsou výborné také s lískovými oříšky a pistáciemi.
Při zadělávání písku je důležité těsto vychladit. Sušenky se tak budou lépe krájet, ale také budou křupavé a budou se rozplývat v ústech. Těsto může být také příliš lepkavé na to, aby se dalo před zchlazením vyválet, ale jakmile se ochladí, máslo ztuhne a těsto bude mít dokonalou konzistenci. V každém případě se vyplatí je při válení lehce poprášit pšeničnou moukou.
Recept:Arašídové sušenky
Jednoduché sušenky s vlašskými ořechy.
Složení
- 2 šálky pšeničné mouky
- 1 kousek másla
- 1 šálek loupaných vlašských ořechů
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička vanilkového extraktu
Způsob přípravy
- Příprava vlašských ořechů Vlašské ořechy krátce opražte na suché pánvi. Po vychladnutí je nasekejte mixérem na hrubý písek.
- Příprava těstaMáslonakrájíme na menší kousky a společně s ostatními surovinami (moukou, žloutky, ořechy, vanilkou a cukrem) uhněteme homogenní těsto. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice, aby dobře ztuhlo.
- Pečení sušenekTěsto rozdělíme na menší kousky a vyválíme je na stole posypaném moukou. Vykrajujte libovolné tvary. Pečte asi 12-15 minut při teplotě 180 °C.
Pískové sušenky lze ve vzduchotěsné nádobě skladovat až několik týdnů. Můžete si je připravit předem a vychutnat si jejich chuť o Vánocích. Zdobení cukroví je nejlepší nechat až na příchod svátků.
Jak zdobit sušenky z arašídového másla?
Sušenky z arašídového másla můžete ozdobit jakýmkoli způsobem. Nejjednodušší je bohatě je posypat moučkovým cukrem. Můžete je také namáčet v rozpuštěné čokoládě nebo k jejich zdobení použít hotovou čokoládovou polevu (bílou, tmavou nebo dezertní). Než čokoláda nebo poleva ztuhne, můžete sušenky posypat nasekanými ořechy. Sušenky můžete také ozdobit polevou.