Tuto přísadu přidejte do sušeného kompotu. Hosté vám budou „vytrhávat“ sklenice z rukou.

Dobrý sušený kompot není jen cukr, sušená jablka, hrušky nebo švestky. Aby byla jeho chuť dokonalá a nebyl příliš sladký, nezapomeňte tradiční recept trochu oživit přidáním dalších ingrediencí. Při přípravě nápoje se nemusíte nijak omezovat. Stačí přidat oblíbené ovoce a koření, ale nezapomeňte na jeden výrobek.

V českých domácnostech se na Štědrý den kromě kapra, červeného boršče a knedlíků už po generace podává také sušený kompot. Tradiční nápoj je v období svátků velmi oblíbený díky své jedinečné kořeněno-ovocné vůni a chuti, které jsou spojovány se zimou, domácím teplem a vánoční atmosférou.

Jsou však i tací, kteří ho nemají rádi, protože jim připadá příliš sladký. S tím se však můžete snadno vypořádat. Stačí jen mírně upravit recept na sušený kompot přidáním vhodných ingrediencí. Nezapomeňte na ně při přípravě nápoje a chuť bude dokonale vyvážená. Vaši hosté vám budou vytrhávat džbán z rukou a dožadovat se dalšího.

Kompot ze sušeného ovoce neboli juha: Co je to za nápoj a proč byste ho měli pít nejen na Štědrý den?

Kompot ze sušeného ovoce (nazývaný také zucha) je tradiční nápoj ze sušeného ovoce, oblíbený zejména o Vánocích. Pijí ho lidé z různých regionů.

Sušený kompot se nepije jen na Štědrý den. Kromě cukru (který lze vynechat) je velmi zdravý a chuťově výrazný. Sušené ovoce, ze kterého se skládá, je zdrojem vitaminů C, A, K, vitaminů skupiny B, draslíku, železa a vlákniny.

Recept na juhu aneb jak připravit tradiční kompot ze sušených bylinek?

Tradiční recept na juhu, tedy kompot ze sušeného ovoce, není složitý. Jediným pravidlem je, že by měl obsahovat alespoň tři druhy ovoce. Jedná se o jeden z nejméně náročných pokrmů, které lze hostům na Štědrý den podávat.

Recept byste však měli mírně upravit přidáním skořice, kardamonu, hřebíčku, zázvoru nebo pomerančové kůry, aby byl nápoj aromatičtější a jeho chuť výraznější. Neuškodí ani přidání plátků pomeranče, meruňky nebo fíku.

Ingredience na sušený kompot:

  • Sušené ovoce (včetně jablek, hrušek a švestek) – 500 g
  • voda – 3 litry
  • cukr – 200 g (můžete nahradit medem nebo množství podle potřeby snížit)
  • oblíbené koření (např. kardamom, skořice, hřebíček).

Jak připravit kompot na Vánoce? Vyjměte sušené ovoce, zalijte je studenou vodou, počkejte 24 hodin, dejte vařit, přidejte cukr a důkladně promíchejte. Vařte asi 40 minut na mírném ohni. Když vychladne, můžeme ho skladovat v lednici až 3-4 dny.

Jak připravit sušený kompot, aby byl dokonalý? Přidejte toto ovoce a nebude příliš sladký.

Nezapomeňte, že ovoce se nesmí udit, může se pouze sušit. Kromě toho existuje ještě jedna nenápadná přísada, kterou byste měli do sušeného kompotu přidat, aby nebyl příliš sladký. Abyste se zbavili trochu kyselosti a hořkosti, přidejte do hrnce s juhou plátek grapefruitu nebo citronu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *