Houbová polévka je teplý pokrm, který okamžitě vyvolá myšlenky na Štědrý večer. Taková polévka je však skvělá i na podzim, kdy můžete použít houby.
Houbová polévka je pokrm, který na podzim a v zimě chutná výjimečně dobře. Během vánočního období se připravuje ze sušených hub. Tento recept lze použít i jindy, například k nedělnímu obědu. Podívejte se na tento recept na štědrovečerní houbovou polévku, která se hodí nejen na Vánoce.
Houbová polévka se sušenými houbami je tradiční vánoční recept. V mnoha domácnostech se houbová polévka podává místo červeného boršče. Houbová polévka na Štědrý den je postní polévka, to znamená, že se vaří se zeleninovým vývarem. Důležité je, že mezi sušenými houbami, které se používají k její přípravě, byly i voňavé hříbky. Navrhujeme, jak připravit tradiční houbovou polévku nejen na Štědrý den, ale i na běžnou večeři.
Houbová polévka na Vánoce – recept
Doba přípravy: 1: Doba přípravy: 3,5 hodiny (včetně 2 hodin namáčení sušených hub),
Počet porcí: pro 6 osob.
Ingredience: houby na houby, houbový salát, houbový salát, houbový salát, houbový salát, houbový salát:
- Sušené houby: 60 g sušených hub (hříbky, hříbky),
- 500 ml vody,
- 1 velká cibule,
- 1 mrkev,
- 1,5 litru zeleninového vývaru,
- 1 lžíce másla,
- 1 bobkový list,
- sůl,
- pepř.
Jak připravit houbovou polévku ze sušených hub?
- Sušené houby omyjte a zalijte 500 ml teplé vody. Po 2 hodinách je musíte uvařit ve stejné vodě s bobkovým listem.
- Poté houby vyjměte, vývar sceďte a vařte, dokud se jeho objem nezmenší na polovinu. Uvařené houby nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci s těžkým dnem rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev. Houby smažte 10 minut za občasného míchání.
- K zelenině přidejte zeleninový vývar a redukovaný houbový vývar a vše vařte asi 20 minut.
- Nakonec do houbové polévky přidejte nakrájené houby a dochuťte solí a pepřem.
- Nyní je houbová polévka připravena k podávání.
S čím podávat sušenou houbovou polévku?
Sušenou houbovou polévku můžete podávat s nudlemi, vařenou pohankovou krupicí, ravioly, houbovými knedlíčky, nudlemi v rohlíku, lasagněmi, bujónovými nudlemi nebo domácími krutony. V některých rodinách je oblíbená houbová polévka s brambory. Sušená houbová polévka se hodí také k kroketám, zelným a houbovým koláčům nebo plackám nakrájeným na tenké proužky.
Jaké koření přidat do houbové polévky?
Nejlepší houbová polévka je ochucená tím nejjednodušším možným způsobem. Mezi bylinky, které jí dodávají charakteristickou chuť, patří bobkový list, nové koření, petržel, kopr, tymián, oregano a rozmarýn. Houbovou polévku lze také dochutit domácím vegetariánským kořením, které zvýrazní chuť zeleninových ingrediencí.