Připravte si tuto krémovou polévku na dovolenou. Všichni zapomenou na boršč

Pro mnoho Poláků je štědrovečerní boršč základem Vánoc. Co takhle porušit klasiku a připravit polévku z pyré? Abychom se však tolik neodchylovali od originálu, jejím základem bude také červená řepa. Seznamte se s receptem na vánoční krém z červené řepy, který potěší vaše hosty svou chutí a vůní.

Vánoční krém z červené řepy – ingredience

Na přípravu vánočního krému z červené řepy budete potřebovat:

  • Potřebujete: 1 cibuli,
  • 1 kořen petržele,
  • ½ pórku,
  • ¼ celeru,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 2 brambory,
  • 3 lžíce opražených mandlových lupínků,
  • 4 lžíce sýra mascarpone,
  • 4 stroužky česneku,
  • 6 středně velkých červených řep,
  • kopr nebo petržel,
  • sůl, pepř, chilli,
  • čerstvý koriandr.

Pokud nemáte mascarpone, můžete ho nahradit 30% smetanou nebo dokonce… sýrem feta. Ten se k červené řepě dobře hodí a dodá vánoční krémové polévce ještě hlubší chuť.

Jak připravit vánoční krém z červené řepy?

Řepu oloupejte, oloupejte, osušte, zabalte do alobalu (každou zvlášť) a pečte v předehřáté troubě při 200 stupních Celsia asi hodinu. Petržel, pórek, celer a brambory omyjte, osušte a oloupejte. Všechnu zeleninu nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, zalijeme jedním a půl litrem vody, osolíme, opepříme a uvaříme doměkka.

Upečenou řepu necháme vychladnout, nakrájíme ji na menší kousky a přidáme do vývaru. Vše rozmixujte dohladka. Na závěr mixování přidáme olivový olej a sýr mascarpone. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji zředit vroucí vodou. Nakonec podle chuti osolte, opepřete a přidejte chilli papričku a jemně prohřejte, aby vánoční krém z červené řepy neztratil barvu.

Vánoční krém z červené řepy podávejte posypaný opraženými mandlovými lupínky a nasekaným koriandrem, koprem nebo petrželkou. Pokud nechcete, aby byla polévka vydatná a kalorická, zejména pokud ji připravujete na Štědrý den, můžete mascarpone nahradit přírodním jogurtem. Pro ještě dietnější verzi můžete vynechat pražené mandle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *