Vareniky jsou hlavním pokrmem vánočního stolu. Nejčastěji děláme tradiční nádivku se zelím a houbami, ale letos stojí za to zkusit udělat jinou, ale neméně chutnou nádivku. V Itálii má zvláštní význam – přináší bohatství. O jakou nádivku se jedná? Podívejte se na ni právě teď.
Nudí vás tradiční zelné a houbové knedlíky? Překvapte letos své hosty a podávejte tento pokrm, ale s náplní z čočky, cibule a česneku. Taková kombinace chutí potěší doslova každého.
- Čočka – jedinečná hodnota a bohatá výživová hodnota
Tradice konzumace čočky sahá až do starověkého Říma. Tvar zrn je čočkovitý, podobný minci, proto byly považovány za symbol bohatství a prosperity. Italové jedí čočkové pokrmy zejména na Silvestra a první den nového roku.
Nic nebrání tomu, abyste si ji nacpali do českých knedlíků podávaných na Štědrý den. Je to skvělý způsob, jak spojit české tradice s italskou symbolikou. Tímto jednoduchým postupem můžete svou štědrovečerní večeři obohatit o moderní nádech.
Kromě svého jedinečného významu je čočka bohatá na nutriční hodnoty, zejména bílkoviny. Obsahuje minerální látky, jako je železo, draslík, fosfor a hořčík. Vitamíny skupiny B, které obsahuje, podporují látkovou výměnu a tvorbu červených krvinek . Mají také dobrý vliv na trávicí systém. Sloučeniny tříslovin mají zase protirakovinné účinky.
Recept na čočkovou nádivku do knedlíků
Knedlíky se nejlépe připravují z červené čočky, která je lehce stravitelná a lehce stravitelná. Pokud máte zelenou nebo žlutou, můžete je také použít.
Jaké suroviny budeme potřebovat na přípravu čočkové nádivky do knedlíků? Zde je jejich seznam:
- 1 šálek čočky;
- 1 cibuli;
- 2 stroužky česneku;
- 1 vejce;
- koření: sůl, pepř, majoránka, pálivá paprika.
Nejprve syrovou čočku zalijte vodou a uvařte ji doměkka. Mezitím na pánvi osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Tyto dvě ingredience smíchejte s prolisovaným česnekem, vejcem a kořením.
Připravenou náplň dáme natěsto na knedlíky. Poté vytvarujte knedlíky a uvařte je ve vroucí vodě.
Na Štědrý den podáváme čočkové knedlíky s osmaženou cibulkou nebo zakysanou smetanou. Každý den je můžeme podávat s pažitkou.