Letošní Vánoce se rychle blíží. Je čas sestavit seznam receptů, které budou tvořit menu svátečního stolu. Kromě boršče, kapra, houbové polévky a zelňačky se v mnoha domácnostech na Štědrý den podávají také knedlíky. Podívejte se, jak je připravit.
Vareniky se zelím a houbami jsou jedním z nejoblíbenějších pokrmů na Štědrý den.
Obsah: Vánočka s vařečkami, která se připravuje v kuchyni, je zřejmě nejoblíbenějším pokrmem, který si můžete dopřát:
Pokud se na štědrovečerní knedlíky těšíte nejvíce, připravte si je podle níže uvedeného receptu a určitě splní vaše očekávání. Do těsta přidejte kromě mouky a vody také máslo, aby bylo dokonale řídké, pružné a křehké. Tradiční náplní knedlíků na Štědrý den je kombinace kysaného zelí a sušených hub. Měla by být také řádně ochucená – přidejte cibuli na másle, kmín, bobkový list, nové koření, sůl a pepř – bude výrazná a chuťově výrazná.
Recept na vánoční knedlíky
Ingredience na nádivku:
- Sušené houby: 100 g sušených hub,
- 500 g kysaného zelí,
- 3-4 lžíce másla,
- 2 malé cibule nebo 1 velká,
- sůl, pepř, kmín (podle chuti),
- 1 bobkový list,
- 2 zrnka pepře a oregana.
Ingredience na koláč:
- Potřebné ingredience: 600 g pšeničné mouky (+ na posypání moučníku),
- 400 ml horké vody (přibližně 70-80 °C),
- 50 g másla,
- ½ lžičky soli.
Na zdobení:
- Na ozdobu: 1-2 cibule,
- máslo.
Jak připravit „vánoční večerní“ knedlíky?
Houby opláchněte a namočte je do studené vody. Po několika hodinách je uvaříme doměkka (vaříme asi 30 minut). Nakrájejte je nadrobno. Ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu. Nakrájejte ho na kousky. Vařte (asi 30 minut) v mírně osolené vodě s přidáním oregana pepře a bobkového listu.
Oloupejte cibuli (na nádivku), nakrájejte ji nadrobno a osmažte na polovině másla. Do pánve přidáme zelí a houby. Smažte několik minut. Podle chuti osolíme, opepříme a okmínujeme. Ke konci smažení přidejte zbylé máslo (smažte, dokud se nerozpustí). Náplň dejte stranou, aby vychladla.
Připravte těsto na knedlíky. V horké vodě rozpusťte máslo. Do vody postupně za stálého míchání lžící přidáváme mouku a sůl. Vše promíchejte rukama, aby vzniklo hladké a pružné těsto. Odložte je přikryté bavlněnou utěrkou asi na 30 minut.
Těsto rozdělte na menší porce. Každou porci postupně rozválejte na lehce pomoučené desce. Pomocí skleničky vykrojte z těsta kolečka a do středu každého z nich dejte malou porci náplně. Okraje knedlíků pevně přitiskněte, aby náplň během vaření nevytekla. Tímto způsobem spotřebujte všechno těsto.
Štědrovečerní knedlíky uvařte ve velkém množství mírně osolené vody – asi minutu od okamžiku, kdy vyplavou na povrch. Cibuli na ozdobu knedlíků nakrájejte nadrobno. Osmažte je na másle. Uvařené knedlíky podávejte s přílohou.