Kotlety se zelím a houbami

Zelné a houbové placičky, lahodná náplň máčená v měkkém a jemném kynutém těstě. Díky přídavku zelí vydrží placičky dlouho čerstvé.

Řízky ze zelí a hub se skvěle hodí k vánočnímu boršči. Můžete je zamrazit a po úplném rozmrazení ohřát v troubě.

Poznámky před pečením

  1. Množství cukru a soli v těstě je volitelné. Obou těchto ingrediencí můžete přidat více nebo méně podle vlastní chuti.
  2. Místo sušených hub můžete použít žampiony, podrobnosti najdete v popisu vaření.
  3. Pokud chcete připravit bezlepkovou nebo bezcukrovou verzi, použijte již vyzkoušený recept, protože kynuté těsto se v obou variantách připravuje jinak a mouku nelze jednoduše nahradit.

Recept na řízky se zelím a houbami

Ingredience na 30-35 kusů

  • 600 g pšeničné mouky typu 450-500 (3 plné hrnky)
  • 20 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí (7-8 g)
  • 3 lžíce cukru (30-40 g)
  • 2/3 šálku teplého mléka (180 ml)
  • 2 litry vajec
  • 1 plná lžička soli
  • 100 g rozpuštěného másla

Kromě toho

  • 1 vejce na potření řízků
  • sezamová semínka, suchý mák

Příprava těsta – řízky se zelím a houbami.

  1. Ingredience na těsto by měly být teplé. Mléko zahříváme, dokud není teplé, ale ne horké. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
  2. Nejprve si připravíme kvásek z čerstvého droždí. Z odvážených (nebo odměřených) ingrediencí na kvásek odeberte do těsta. Droždí smíchejte se lžící cukru, dokud nebude tekuté. Pak přidejte mírně ohřáté mléko a 3 plné lžíce mouky, míchejte, dokud nezmizí hrudky mouky, a dejte na 10-15 minut na teplé místo. Během této doby může roztok mírně vykynout a zhoustnout.
  3. Pokud používáte sušené droždí, přidejte ho do teplého mléka, zamíchejte a nechte 15 minut kynout.
  4. Poté do mísy mixéru nasypte prosátou mouku. Přidejte sůl, cukr, vejce a vzešlý kvásek (nebo mléko se sušeným droždím). Vše míchejte mixérem na střední rychlost, dokud nezůstane žádná suchá mouka (těsto nemusí být homogenní).
  5. V dalším kroku přidejte máslo a těsto hněťte dalších 7-10 minut při nízkých/středních otáčkách mixéru. Pokud nemáte mixér, můžete těsto vypracovat také ručně.
  6. Hotové těsto dejte stranou kynout přibližně na hodinu až 1 hodinu a 15 minut. Dobu kynutí neprodlužujte, protože by se později špatně tvarovaly řízky.
  7. Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň.

Vytvarujte a upečte řízky

  1. Vykynuté těsto pak položte na prkénko, trochu ho prohněťte a rozdělte na 4 části, z každé části vytvarujte kuličku a dejte stranou.
  2. První kouli těsta prsty zploštíme a rozválíme ji na dlouhý pruh široký asi 10 cm a dlouhý 25-30 cm. Těsto nevyválejte příliš tence, zejména okraje nechte trochu silnější, protože tenké těsto se snadno trhá a mnohem hůře se lepí.
  3. Do středu pruhu dejte asi 1/4 náplně. Opatrně vše slepte k sobě, mírně srovnejte a otočte lícem dolů. Ostrým nožem nakrájejte kůrku na kousky pod mírným úhlem. Řízky položte na plech vyložený papírem na pečení. Postup opakujte se zbytkem těsta.
  4. Každý další kousek těsta před vyválením krátce prohněťte. To vám usnadní tvarování a slepování.
  5. Všechny řízky položte vedle sebe na plech vyložený papírem a nechte mezi nimi volný prostor. Když jsou hotové, předehřejte troubu: 180 °C na horní a dolní ohřev bez konvekce nebo 165 °C s konvekcí.
  6. Když je trouba rozpálená, potřete horní část první várky řízků vejcem a posypte je sezamem a/nebo mákem. Poté je ihned vložte do trouby a pečte na druhé polici odspodu 25 minut nebo dozlatova.
  7. Upečené kotlety ihned vyjměte z trouby a nechte je mírně vychladnout, než je vyjmete z plechu.
  8. Jakmile upečete první várku řízků, ihned upečte další várku.Kotlety se zelím a houbami

Recept na náplň do kotlet

  • cca 600-700 g kysaného zelí
  • 400 g sušených hub (podberezoviki, podberezoviki)
  • 2 velké cibule
  • bobkový list, oregano pepř, kuličky pepře
  • sůl, pepř
  • hovězí vývar (v plechovce nebo v kostce)
  • olej nebo máslo na smažení
  1. Zelí 1-2krát propláchněte ve studené vodě, aby nebylo příliš kyselé. Poté ho naplňte studenou vodou tak, aby voda pokryla zelí, přidejte bobkový list, 2-3 kuličky nového koření a několik kuliček černého pepře a 1 kostku hovězího bujónu (můžete použít bio nebo bio) nebo 1-2 lžíce hovězího bujónu. plechovku. Vše vařte na mírném ohni, dokud zelí nezměkne. Poté vypněte oheň, zelí vyklopte do síta nebo cedníku a nechte ho vychladnout. Zelí můžete také uvařit den předem a nechat ho v hrnci vychladnout.
  2. Vychladlé zelí lehce vymačkejte z vody a nakrájejte nadrobno.
  3. Sušené houby zalijte studenou vodou, přikryjte talířem a nechte 8-12 hodin, nebo lépe přes noc. Poté vše nasypeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou houby měkké (podle části hub a doby namáčení 15-30 minut). Poté houby vyjměte z vývaru (vývar nevylévejte, budete ho potřebovat později) a nakrájejte je nadrobno.
  4. Místo sušených hub můžete použít i 500 g žampionů, nejlépe hnědých. Pokud použijete žampiony, oloupejte je a nakrájejte na co nejmenší kousky.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  6. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej nebo máslo, přidejte cibuli a smažte, dokud cibule nezhnědne. Poté přidejte houby a smažte je 3 minuty. Pokud používáte houby, podusíte je, dokud se neodpaří všechna šťáva.
  7. Poté přidejte nakrájené zelí, podle chuti osolte a opepřete a za stálého míchání smažte 1-2 minuty. Nakonec nádivku podlijte několika lžícemi houbového vývaru a za stálého míchání chvíli poduste.
  8. Nádivku necháme vychladnout, může být mírně teplá, ale neměla by být horká, protože by se pak kynuté těsto trhalo a rozpadalo.

Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *