Zdravé a rychlé – to je nejstručnější popis tohoto pokrmu. Avokádo a tuňák jsou zdrojem omega-3 tuků a vitamínů. Podívejte se, jak rychle z nich lze připravit lahodný salát.
Avokádo se na našich talířích objevuje stále častěji. Potěší nejen svou lahodnou chutí, ale také výživovou hodnotou a zdraví prospěšnými vlastnostmi. Důležitý je také jeho estetický vzhled. Toto ovoce je snadno dostupné v obchodních řetězcích a stáncích. Stále častěji se objevuje v tržních akcích za opravdu přijatelnou cenu. Využijte toho a připravte si mimořádně zdravou svačinu v podobě lahodného salátu. Důležité je, že je to hotové velmi rychle a snadno.
Avokádo a tuňák – zdravé duo
Salát z avokáda a tuňáka je pokrm, který obsahuje mnoho cenných živin. Ovoce je mimořádně bohaté na mononenasycené mastné kyseliny. Je také zdrojem vitaminů E a K. Tuňák zase poskytuje kvalitní bílkoviny a omega-3 kyseliny. Velkou dávku vitaminu C dodávají další složky salátu – cibule a citron. Okurka zase představuje další dávku vlákniny.
Jak vybrat dobré avokádo?
Při výběru avokáda věnujte pozornost tomu, zda je plod zralý. Zralost poznáte podle barvy slupky – čím je zelenější, tím je plod zralejší. Důležitá je také pružnost slupky, která by se měla pod tlakem mírně prohýbat. Ovoce na salát by nemělo být příliš tvrdé, ale ani příliš měkké. Tip: Při nákupu avokáda se ujistěte, že je jeho slupka pružná a po lehkém zmáčknutí získá svůj původní tvar.
Recept:Avokádo s tuňákem
Toto je skvělý recept na rychlou a zdravou svačinu, snídani nebo večeři.
- Kategorie
- Svačina
Složení
- 2 zralá avokáda
- 180 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 malá červená cibule
- 1/2 skleníkové okurky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- petržel
Způsob přípravy
- Příprava avokádaZralé avokádo rozkrojte napůl, odstraňte pecku a opatrně vyjměte dužinu nadzvednutím lžící. Dužinu nakrájejte na kostky a postříkejte citronovou šťávou, aby neztmavla.
- Příprava tuňákové pastyCibuli a okurku nakrájejte na malé kostičky. Otevřete plechovku tuňáka a opatrně slijte přebytečnou tekutinu. Vložte rybu do mísy a rozdrobte ji vidličkou. Poté přidejte nakrájenou zeleninu. Vše zalijte olivovým olejem a citronovou šťávou. Jemně promíchejte. Těstoviny podle chuti osolte a opepřete.
- ProvedeníTuňákovou pastu rozetřete na místa po avokádových semínkách. Posypte nasekanou petrželkou.